Vrsta gazela, „gazele gazele“, koja se u svijetu nalazi samo u Hatayu i Izraelu, živi na području od približno 13 hiljada hektara koje je proglašeno područjem za uzgoj divljih životinja, planinskih gazela u Hatayu.       Foto: AA

Nakon zemljotresa je uočeno da je 49 planinskih gazela koje žive u Centru za uzgoj gazela na planini Hatay u okrugu Incirli pobjeglo od zaposlenih, te da se nisu približavale području gdje se nalazi hrana i ispoljili su agresivno ponašanje.

Zaposleni koji su pratili životinje i ostavljali hranu u njihovoj blizini, uputili su ih ka mjestu gdje se nalazila hrana za njih.

Životinje su se vratile svojim starim navikama nakon 10 dana.

Hasan Dinler, jedan od zvaničnika u centru, rekao je za Agenciju Anadolija da je zemljotres pogodio i gazele.

Navodeći da su se gazele nakon zemljotresa vratile svom svakodnevnom životu, Dinler je rekao: “Stanje gazela je sada dobro i nastavljaju da se hrane na isti način. U početku su izbjegavale hranu. Nisu nam prilazile. Bile su u takvom stresu, ali sada su počele da se vraćaju svojim normalnim životima.“

Žrtve zemljotresa im dolaze u posjetu

U centar za uzgoj gazela dolaze uglavnom porodice s djecom, koje žele da pobjegnu od stresa koji je izazvao zemljotres i da vide planinske gazele.

Centar za uzgoj planinskih gazela Hatay osnovan je 2014. godine kako bi povećao populaciju planinskih gazela.     Foto: AA

Dilek Toygar, koja je s djetetom došla u centar, rekla je da su njena djeca imala priliku da izbliza vide gazele i da su sretna.

Objašnjavajući da su njena djeca prošla kroz veoma težak period, Toygar je rekla: “Naša djeca su bila pod psihičkim pritiskom zbog zemljotresa. Došli smo u posjetu radi malo promjene.“

9-godišnji Abdurrahman Toygar je izrazio zadovoljstvo što je vidio gazele.

Samo u Hatayu i u Izraelu živi ova vrsta gazele Vrsta gazela, „gazele gazele“, koja se u svijetu nalazi samo u Hatayu i Izraelu, živi na području od približno 13 hiljada hektara koji pokriva opštine Kirikhan i Kumlu, koji su 2019. godine proglašeni “područjem za uzgoj divljih životinja, planinskih gazela Hatay“.

Centar za uzgoj planinskih gazela Hatay osnovan je 2014. godine kako bi povećao populaciju planinskih gazela.

Broj planinskih gazela, za koji je popisom 2009. godine u gradu utvrđeno da ih je blizu 150, svake godine se povećava zahvaljujući proizvodnom centru.

Utvrđeni broj planinskih gazela u regionu je prošle godine bio 1331.

Gazele, koje također štite stanovnici regiona jer se smatraju svetim, pomno prate timovi Uprave za zaštitu prirode i nacionalne parkove 24 sata dnevno.

TRT Balkan / agencije