Ambasadoru je naglašeno da je ovakav stav Danske neprihvatljiv, te da se očekuje da ovakav postupak ne bude dozvoljen.     Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je davanje dozvole za spaljivanje primjerka Kur'ana pod zaštitom policije ispred turske ambasade kao i ispred džamije u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.

"Najoštrije osuđujemo davanje dozvole da ovaj pokvarenjak i islamofob, koji je nedavno zločin iz mržnje počinio protiv naše svete knjige Kur'ana u Švedskoj, danas isto uradi i u Kopenhagenu u Danskoj", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da nesprečavanje "ovog podlog čina", koji je nakon Švedske i Holandije izveden i u Danskoj, uprkos svim upozorenjima Turkiye, pokazuje opasne dimenzije vjerske netolerancije i mržnje u Evropi zloupotrebom slobode.

“Tolerisanje ovakvih gnusnih djela koja vrijeđaju osjećaje miliona ljudi u Evropi ugrožava praksu mirne koegzistencije i podstiče rasističke, ksenofobične i islamofobične napade koji se svakodnevno događaju u nekim mjestima u Evropi. Podsjećamo na odgovornost vlada koje su bez odgovora pred ovakvim postupcima koji marginaliziraju muslimane, koji su sastavni dio evropskog društva, te ih pozivamo da ne stoje po strani dok se gaze univerzalne vrijednosti za koje tvrde da ih štite", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), danas je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu, te potom i ispred turske ambasade.

Paludan je jučer na nalogu na društvenim mrežama najavio da će spaliti primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj, kao i turske i ruske ambasade, a danske vlasti su mu dale dozvolu da to učini.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye danas je pozvalo danskog ambasadora u Ankari Dannyja Annana zbog toga što je dozvoljen napad na svetu knjigu Kur'an ispred turske ambasade u danskoj prijestolnici Kopenhagenu.




TRT Balkan / agencije