Turkiye i međunarodne grupe za ljudska prava u više navrata su osudile nezakonitu grčku praksu odbijanja tražilaca azila.        Foto: AA

Turkiye je spasila 96 izbjeglica i migranata u odvojenim akcijama u jednoj egejskoj provinciji, saopštila je komanda obalske straže.

Pedeset izbjeglica i migranata na dva čamca za spašavanje u blizini četvrti Datca u Mugli spašeno je nakon što su ih grčke snage gurnule u turske teritorijalne vode, navodi se u saopćenju obalske straže u srijedu.

Pored toga, 46 izbjeglica i migranata koje su grčke snage gurnule u turske teritorijalne vode spašeno je kod obale okruga Dalaman. Migranti su odvedeni u pokrajinsku direkciju za upravljanje migracijama.

Turkiye i globalne grupe za ljudska prava su u više navrata osuđivale nezakonitu grčku praksu odbijanja tražilaca azila, navodeći da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

Turkiye je bila ključna zemlja na tranzitnoj tački za neregularne izbjeglice i migrante koji žele ući u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona.

Prošle godine, izvještaj nadzornog tijela Evropske unije za borbu protiv prevara u graničnoj agenciji EU Frontex zaključio je da su zaposlenici Frontexa bili uključeni u prikrivanje ilegalnog povratka izbjeglica i migranata iz Grčke u Turkiye kršeći njihova "temeljna prava".

U izvještaju je osuđeno dugotrajno poricanje Grčke, posebno od UN-a i Turkiye, da je potiskivala migrante iz svojih voda koristeći nasilne, nehumane metode.

Izvještaj Evropskog ureda za borbu protiv prevara detaljno je opisao kako su optužbe za odbijanje i dokazi o njima pogrešno tretirani, često nisu prijavljeni ili nisu istraženi od granične agencije EU Frontex, u saradnji s grčkom vladom.

TRT Balkan / agencije