Sva sjedišta i baze NATO-a u svijetu će svoje obavještajne podatke odvijati kroz ovaj softver koji će STM razviti i modernizirati.      Foto: AA

Sva sjedišta i baze NATO-a u svijetu osigurat će obavještajne tokove softverom koji će razviti turska odbrambena industrija.

Turska kompanija STM, koja proizvodi visokotehnološke, inovativne sisteme na nacionalnoj i međunarodnoj areni, postigla je jedan od najvažnijih izvoznih uspjeha turske odbrambene industrije u području softvera.

STM je dobio dva važna tendera za usmjeravanje, prikupljanje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka unutar djelovanja Organizacije od komunikacijske i informacijske agencije NATO-a (NCI Agency), koja je odgovorna za nabavku, instalaciju i održavanje komunikacijskih i informacijskih sistema za donositelje odluka i komandu u NATO-u.

Kao rezultat ocjene cijene i tehničke sposobnosti, agencija NCI dala je prednost STM-u u oba projekta otvorena među zemljama članicama NATO-a u kojima su učestvovale vodeće svjetske softverske kompanije.

Nakon tehničkih i administrativnih pregovora, potpisan je ugovor između STM i NCI agencije.

Na projektu će se raditi tri i po godine

Sa softverom koji će biti razvijen u okviru projekta, STM će osigurati usmjeravanje, prikupljanje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka za NATO komande. Sva sjedišta i baze NATO-a u svijetu će svoje obavještajne podatke odvijati kroz ovaj softver koji će STM razviti i modernizirati.

Projekti INTEL-FS, koji će modernizirati NATO-ovu obavještajnu infrastrukturu, planirani su za otprilike 3,5 godine. Ovi projekti ističu se kao jedni od najvećih ugovora koje je jedna turska kompanija potpisala s agencijom NCI.

Projekat će se razvijati i izvoditi na vlastitoj platformi NATO-a. Projekat, koji uključuje integraciju podataka, bit će temeljen na mikroservisu, distribuiran i proširiv.

"Postići ćemo još veći uspjeh"

Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir kazao je novinaru Anadolije da su dostigli nivo prenosa svojih kompetencija u oblasti softvera na međunarodne kritične institucije i organizacije na putu ka potpuno nezavisnim ciljevima odbrambene industrije.

"INTEL-FS je jedan od najvećih izvoznih projekata koje je Turkiye dobila od NATO-a u području softvera, i čestitam svojim kolegama koji su doprinijeli projektu. Kao rezultat infrastrukture koju smo stvorili u području informatike, zadovoljni smo rezultatima koje su naše kompanije postigle u međunarodnoj areni, ali vjerujem da će naša industrija postići velike uspjehe u budućnosti. Naša odbrambena industrija nastavit će doprinositi izvoznim ciljevima Turkiye s proizvodima i rješenjima s visokom vrijednošću", poručio je Demir.

"Vrlo kritičan softver"

Generalni direktor STM-a Ozgur Guleryuz također je kazao Anadoliji da je ova kompanija jedna od onih koja je najduže sarađivala s NATO-om i pružala rješenja, posebno u oblasti softvera i odbrambene industrije.

Podsjetivši da su prethodno isporučili projekat NATO Integration Core (INT-CORE), Guleryuz je također naveo da su osigurali softver za kontrolne jedinice različitih zemalja u Afganistanu te da ove aktivnosti datiraju od prije 10 godina.

"Putem STM ThinkTecha proizvodimo i softver i konsultantske usluge za donošenje odluka u NATO-u, posebno u kriznim situacijama. Izvozili smo ih u paketima. U 2022. godini potpisali smo peti i šesti paket. Naš najveći posao potpisan s NATO-om – dobili smo tendere za obavještajnu infrastrukturu Organizacije. Ovo su jedni od najvećih projekata dobivenih od NATO-a u području softvera u našoj zemlji i vrlo su važni projekti. NATO-ov protok obavještajnih podataka od sada će se realizirati kroz STM softver. Svi korisnici NATO-a će vršiti svoje unose iz svih jedinica u svijetu koristeći ovaj softver, vrlo kritičan softver u tom smislu", pojasnio je Guleryuz.

Istaknuto je da je riječ o softveru koji uključuje najnaprednije tehnologije.     Foto: AA

Ističući da je riječ o softveru koji uključuje najnaprednije tehnologije, Guleryuz je pojasnio da će se infrastrukture koje će se ovdje stvoriti moći koristiti kako za potrebe zemlje u različitim poljima, tako će predstavljati i osnovu za budući softver NATO-a.

"Biti prva kompanija koja je razvila ove tehnologije i stavila ih u upotrebu prvi put, izuzetno je važna za nas", rekao je Gueryuz.

TRT Balkan / agencije