Učesnicima je na početku pročitana i poruka koju je uputio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.     Foto: AA

U Istanbulu je danas počeo 8. Svjetski samit halal privrede i 9. Sajam halal expo Organizacije islamske saradnje (OIC) koji okupljaju predstavnike halal ekonomije.

Događaj je organiziran u suradnji s Islamskim centrom za razvoj trgovine (ICDT) i Institutom za standarde i mjeriteljstvo islamskih zemalja (SMIIC), a Anadolu Agency (AA) globalni je komunikacijski partner tog skupa koji je jutros otvorio vrata posjetiteljima u Istanbul Expo Centru. Otvaranju je prisustvovao i turski ministar trezora i financija Nureddin Nebati.
Skup se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, a ove godine se održava pod motom “Za održivu trgovinu: Istražite razvoj globalne halal industrije sa svim njenim aspektima“.

Učesnicima je na početku pročitana i poruka koju je uputio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Halal tržište, koje je svojim čistim, zdravim, pouzdanim proizvodima i uslugama dobilo na važnosti u globalnom konkurentskom okruženju, postalo je sektor koji ne preferiraju samo muslimani, već i sve grupe potrošača. Neka produktivni budu samit i expo koje organiziramo kako bi Turkiye postala centralna zemlja u halal ekonomiji, kao i za razvoj halal trgovine i za otvaranje novih tržišta. Čestitam svima koji su doprinijeli organizaciji Svjetskog samita halal privrede i 9. Sajma OIC Halal Expo, koji će okupiti sve vinovnike svjetske halal ekonomije“, poručio je turski predsjednik Erdogan.

TRT Balkan / agencije