Ugovor je produžen za 120 dana u novembru.      Foto: Reuters

Ukrajina je u srijedu zahvalila Turkiye na podršci Inicijativi za crnomorsko žito jer sporazum, koji su potpisale i Rusija i UN, ističe u subotu.

"Zahvalan Turkiye kao potpisnici Inicijative za crnomorsko žito i lično (turskom ministru odbrane) Hulusiju Akaru na nepokolebljivom pridržavanju prethodno potpisanog sporazuma i podršci produžetku za 120 dana", napisao je potpredsjednik vlade Oleksandr Kubrakov na Twitteru.

Akar je ranije rekao novinarima da je Ankara započela pregovore o produženju sporazuma i da se nada da će to pitanje riješiti na pozitivan način "što je prije moguće".

„Počeli smo pregovore sa idejom da produžimo koridor žitarica za još 120 dana u skladu sa prvobitnom verzijom sporazuma. Naši prijatelji sa ruske i ukrajinske strane vodili su razgovore na tehničkom nivou. Nastavljamo razgovore i na ministarskom nivou”, rekao je on. "Stranke će ih ocijeniti i donijeti odluku."

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su prošlog jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji su pauzirani nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. Ugovor je produžen za 120 dana u novembru.

Rusija je rekla da podržava 60-dnevno produženje ovog značajnog sporazuma. Ukrajina je, međutim, rekla da je stav Moskve da produži sporazum "samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom".​​​​​​

TRT Balkan / agencije