530 hiljada sirijskih državljana dobrovoljno se vratilo u svoje domove od 2017.     Foto: Reuters

Iako je turska uzorna politika prema izbjeglicama visoko hvaljena u svijetu, Human Rights Watch (HRW) je objavio skandalozan izvještaj koji je daleko od stvarnosti, rečeno je iz Predsjedništva za upravu migracijama Turkiye.

HRW je u izvještaju tvrdio da su “turske vlasti proizvoljno uhapsile, zatvorile i deportovale stotine sirijskih izbjeglica, muškaraca i dječaka u Siriju”. Human Rights Watch je zatražio informacije od Generalnog ureda za upravljanje migracijama (Presidency of Migration Management) o politici i praksi u vezi sa Sirijcima pod privremenom zaštitom u Turkiye. U službenom pismu od 3. oktobra 2022, PMM je posebno odgovorio na navode Human Rights Watcha.

Uprkos našim odgovorima, HRW je ignorisao odgovore Turkiye koja prihvata 3,6 miliona Sirijaca koji su bili primorani da emigriraju iz Sirije, dok su njihovi rodni gradovi uništeni sukobom.

U zvaničnom pismu, PMM je odgovorio:
Osim mogućnosti koje međunarodna migracija donosi, ona je i jedan od izazova za mnoge zemlje. Međutim, iz perspektive vjerovatnoće pravednijeg i ravnopravnijeg svijeta, naša zemlja je pokazala ogromne napore globalno poznate u zaštiti izbjeglica prihvatajući različite nacije, posebno Sirijce.

Turkiye te radove obavlja u skladu s međunarodnim pravom i nacionalnim zakonodavstvom. U tom kontekstu, stranac se prebacuje samo u svoju sigurnu zemlju porijekla ili sigurnu treću zemlju. Sirija je trenutno jedna od zemalja na koje se primjenjuje princip non-refoulementa i svi stranci se vraćaju u nju na dobrovoljnoj osnovi. U tom smislu, tvrdnje da su Sirijci bili prisiljeni da se nezakonito vrate u Siriju ne odražavaju istinu.

U postupcima za dobrovoljni povratak Sirijci potpisuju obrasce za dobrovoljni povratak u prisustvu svjedoka. Stranci se upućuju na granice na kojima žele izaći uz izdavanje potrebnih dokumenata. Tamo gdje ne žele da izađu iz određenih regiona, nikada nisu prisiljeni da izađu iz njih.

530 hiljada sirijskih državljana dobrovoljno se vratilo u svoje domove od 2017.
PMM je u pismu uključio usluge koje se pružaju u 30 centara za uklanjanje (Removal Centers) u 25 provincija i naglasio da ih međunarodne organizacije stalno prate. U pismu su sljedeći odgovori na navode o RC-u:

Pododbor za prevenciju torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (SPT) posjetio je i nadgledao RC, PMM i Ministarstvo unutrašnjih poslova u periodu od 05. do 14.09. 2022. i Evropski komitet za prevenciju torture i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) također su posjetili i nadgledali RC PMM i Ministarstvo unutrašnjih poslova između 20.09. 2022. i 01.10.2022. Tokom ovih posjeta oba Komiteta nisu naišla na negativne nalaze.
Navodi da su sirijski državljani maltretirani, da im je uskraćen pristup pravima i uslugama, da su nezakonito deportovani ili da im se prijeti deportacijom - ne odgovaraju stvarnosti.

Turkiye ugošćuje najveći broj izbjeglica i upravlja migracijama u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima.

Turkiye ne samo da vraća iregularne migrante u svoje zemlje na dobrovoljan, siguran i dostojanstven način u skladu s ljudskim pravima, već daje prioritet strancima kojima je potrebna međunarodna zaštita i nikada ih ne vraća nasilno.

Ovakvi izvještaji zasnovani na malom uzorku ne odražavaju istinu, već samo nose rizik od narušavanja kulture tolerancije između domaćina i stranih društava falsifikovanjem stvarnosti, kao i za žaljenje i nepravdu u smislu podsticanja rastuće ksenofobije, posebno u Evropi i svijetu.

Zabrinjavajuće je i širenje lažnih informacija u javnosti i međunarodnoj zajednici, navodi se u izvještaju.

TRT Balkan / agencije