Yener je glasao na biralištu u školi u Ankari, a potom se obratio novinarima.        Foto: AA

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye (YSK) Ahmet Yener izrazio je želju da drugi krug izbora za predsjednika bude od koristi državi i turskom narodu.

Yener je glasao na biralištu u školi u Ankari, a potom se obratio novinarima.

Kako je kazao, građani su pokazali veliko interesovanje za izbore u zemlji i inostranstvu u drugom i prvom krugu.

"Želim da rezultati izbora budu od koristi turskom narodu, turskoj demokratiji, političkim strankama i predsjedničkim kandidatima. Izbori do sada protiču bez ikakvih problema", kazao je Yener.

Na pitanje kada bi mogli biti objavljeni izborni rezultati nakon drugog kruga izbora za predsjednika, Yener je rekao da bi rezultati mogli biti poznati ranije u odnosu na prvi krug.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 08:00 sati po lokalnom vremenu (07:00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

TRT Balkan / agencije