Samo 14 posto ispitanika reklo je da je ekonomija vrlo dobra, dok je stopa onih koji su izrazili odobravanje Bidenovoj ekonomskoj politici ostala na 38 posto.       Foto: Reuters

Prema anketama provedenim diljem Sjedinjenih Američkih Država, 70 posto Amerikanaca ne želi da se aktuelni predsjednik Joe Biden po drugi put kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Televizija CNCBC i kompanija All - America Economic Research proveli su istraživanje o izborima 2024. diljem SAD-a.

Prema anketi, 70 posto američke javnosti ne želi da se Biden kandiduje za reizbor 2024. godine

Najmanje 57 posto birača Demokratske stranke izjavilo je da demokratski lider Biden ne bi trebao biti kandidat za drugi mandat, a taj je procenat bio 86 posto među republikancima i 66 posto među biračima koji sebe opisuju kao nezavisne.

Procenat onih koji misle da Biden dobro obavlja svoju dužnost predsjednika smanjila se s 46 posto u oktobru na 41 posto u novembru, a procenat onih koji su rekli da ne odobravaju Bidenovu politiku porastao je s 50 na 54 posto.

Samo 14 posto ispitanika reklo je da je ekonomija vrlo dobra, dok je stopa onih koji su izrazili odobravanje Bidenovoj ekonomskoj politici ostala na 38 posto.

Istraživanje, koje je pokazalo da velika većina ispitanika ne želi da se Biden kandiduje, navodeći njegovu dob i zdravstveno stanje, otkrilo je da 61 posto ispitanika ne želi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je prošlog mjeseca najavio kandidaturu za izbore 2024. godine.

U anketi je 37 posto Republikanaca, 61 posto nezavisnih i 88 posto demokrata, reklo da ne želi da se Trump kandiduje za drugi mandat.

TRT Balkan / agencije