Rat u Siriji je odnio više od 400.000 života, dok je 6,6 miliona Sirijaca napustilo zemlju.     Foto: Reuters

Međunarodna zajednica mora intenzivirati napore kako bi se postiglo rješenje sukoba u Siriji, rekao je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

U saopštenju povodom 12. godišnjice protesta koji su doveli do građanskog rata u Siriji, Borrell je pozvao međunarodnu zajednicu da "udvostruči napore za postizanje trajnog i sveobuhvatnog političkog rješenja za Siriju".

Naglasio je da EU nastavlja podržavati rad specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Geira O. Pedersena.

Borrell je istakao da je pružanje podrške sirijskom narodu prioritet za EU, koja je najveći pružatelj međunarodne pomoći ratom pogođenoj zemlji.

Ipak, Borrell je odbacio mogućnost normalizacije odnosa s režimom Bashara al-Assada, koji je odgovoran za, kako je kazao, "brutalnu represiju" nad vlastitim narodom.

"Ogromna kršenja ljudskih prava i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava na svim stranama u sukobu i dalje se vrše, a posebno to čine sirijski režim i njegovi saveznici", dodao je.

Rat u Siriji je odnio više od 400.000 života, dok je 6,6 miliona Sirijaca napustilo zemlju, a još 6,8 miliona ljudi živi kao interno raseljena lica u zemlji.

TRT Balkan / agencije