“Ankara i Kairo trebaju bliže sarađivati za region. Razviti ćemo saradnju i na regionalnim pitanjima“, kazao je Cavusoglu.     Foto: AA

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je u subotu da će Republika Turkiye i Egipat podići diplomatske odnose na najviši nivo što je brže moguće.

Cavusoglu se danas u Kairu sastao s egipatskim kolegom Samihom Shoukryjem kao prvi turski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Egipat nakon 11 godina.

On je u obraćanju novinarima istakao da Turkiye nikad neće zaboraviti egipatsku podršku u teškim trenucima nakon februarskih zemljotresa koji su pogodili južne turske regije.

“Ankara i Kairo trebaju bliže sarađivati za region. Razviti ćemo saradnju i na regionalnim pitanjima“, kazao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu također je kazao da je imao iskren razgovor s egipatskim kolegom Shoukryjem, ističući da će mehanizmi između zemalja biti oživljeni.

Dodao je da su razgovarali o ekonomskim, energetskim i diplomatskim temama.

"Siguran sam da ćemo imati priliku da diplomatske veze podignemo na najviši nivo što je prije moguće", rekao je Cavusoglu.

On je također kazao da s egipatskim kolegama rade na pripremama i da bi sastanak predsjednika dvije zemlje Recepa Tayyipa Erdogana i Abdel Fattaha El-Sisija mogao biti održan nakon predsjedničkih i općih izbora koji će se u Turkiye održati 14. maja.

S druge strane, egipatski ministar vanjskih poslova Shoukry zahvalio je Cavusogluu na posjeti i konstruktivnom razgovoru.

"Razvoj odnosa između Egipta i Turkiye je u obostranom interesu", kazao je Shoukry i dodao da za to postoji obostrana politička volja.

Shoukry je također kazao kako rade na uklanjanju svih prepreka i kako očekuju intenzivniji dolazak turskih investitora u Egipat.

"Imamo čvrsto tlo i uvjereni smo da ćemo ponovno uspostaviti snažne odnose s Republikom Turkiye", poručio je Shoukry.

TRT Balkan / agencije