Premijer Kosova Albin Kurti imao je niz bilateralnih susreta sa čelnicima Finske, Saudijske Arabije i Istočnog Timora na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti imao je niz bilateralnih susreta sa čelnicima Finske, Saudijske Arabije i Istočnog Timora na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švicarskoj.

Kurti se sastao sa premijerkom Finske Sannom Marin kojoj se zahvalio na doprinosu Finske Kosovu prije i poslije proglašenja nezavisnosti. Premijer Kurti je istakao dobre odnose dvije zemlje, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Premijerka Marin je izrazila podršku Kosovu za članstvo u Vijeću Evrope i Evropskoj uniji. Bilo je riječi i o povećanju broja finskih vojnika na 70 u mirovnim snagama NATO-a na Kosovu (KFOR).

Premijer Kurti je istakao da je Vlada Kosova posvećena strukturnim reformama u privredi, politici, vladavini prava i funkcionalnoj demokratiji u skladu sa evropskim standardima, za dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju.

Kosovski premijer se sastao i sa ministrom za investicije Saudijske Arabije Khalidom Al-Falihom kome se zahvalio na podršci koju je godinama njegova zemlja pruža Kosovu, kako u bilateralnim odnosima, tako i na multilateralnim forumima.

Poseban akcenat je stavljen na teme obnovljive energije, infrastrukture i turizma, kao i mogućnosti koje Kosovo nudi stranim preduzećima u ovim oblastima.

Kurti je razgovarao i sa predsjednikom Demokratske Republike Istočni Timor Joseom Ramosom Hortom i ministricom vanjskih poslova i saradnje te zemlje, Adaljizom Magno.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je na sastanku istaknut jedinstven odnos Kosova i Istočnog Timora, kao i slična historija strane vlasti u obje države.

Kurti je zahvalio predsjedniku Ramosu Horteu na podršci datoj Republici Kosovo, podsjetivši na sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, potpisan 9. marta 2022. godine između Republike Kosovo i Demokratske Republike Istočni Timor.

Ovim potpisivanjem poručeno je da je daljina između dvije zemlje skraćena i da je otvoren put saradnje.

Rečeno je da bi Kosovo i Istočni Timor, kao dvije najmlađe zemlje na svijetu, koje dijele iste vrijednosti slobode i demokratije, trebalo da bliže sarađuju u razmjeni iskustava izgradnje države i međunarodnog priznanja.​

TRT Balkan / agencije