Dokument iz osmanskog doba u borbi za prava protiv jevrejskih doseljenika       Foto: AA

Palestinac Abdulfettah Mansour sa 117 godina starim kupoprodajnim dokumentom na kojem se nalazi i osmanski pečat, pokušava zaštititi svoju zemlju u gradu Jurishu na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su jevrejski doseljenici izgradili ilegalno naselje.

U Nablusu, gradu na sjeveru okupirane Zapadne obale, nalaze se desetine ilegalnih jevrejskih naselja koje je izraelska administracija uspostavila na okolnim visoravnima.

Palestinci koji žive u mjestima oko tih naselja često su mete napada jevrejskih doseljenika. Organizacije za ljudska prava optužuju izraelsku vojsku da štiti izraelske doseljenike i koristi silu protiv Palestinaca u ovim napadima.

Jevrejski doseljenici u mjestu Jurish žele da oduzmu 60 duluma zemlje koja pripada Abdulfettahu Mansouru i njegovoj braći.

Doseljenici na tom području došli su 22. januara na Mansourovu zemlju sa karavanima i montažnim kućama i osnovali ilegalno jevrejsko naselje, koje se također smatra ilegalnim i u Izraelu.

Zbog toga su izbili i sukobi između stanovnika Jurisha i jevrejskih doseljenika, a izraelska vojska je napala Palestince suzavcima. Krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich u vladi premijera Benjamina Netanyahua, koji vodi dosije o naseljima na Zapadnoj obali, naredio je da ilegalno jevrejsko naselje ostane.

Ipak, ministar odbrane Yoav Gallant naredio je vojsci da ukloni ilegalno naselje. Vojska je sutradan uklonila karavane iz naselja.

Grad Jurish je ostao bez 200 dunuma zemlje kada je osnovano ilegalno jevrejsko naselje u kojem živi oko 500 doseljenika.     Foto: AA

Izraelska vojska također povremeno patrolira područjem kako bi spriječila jevrejske doseljenike da tamo izgrade naselje.

Dokument star više od stoljeća

Palestinski poljoprivrednik Mansour u svom domu u Jurishu pokazao je novinarskom timu Anadolije 117 godina star kupoprodajni dokument koji ima osmanski pečat i koji dokazuje da zemlja od tada pripada njegovoj porodici.

Ovaj 73-godišnji Palestinac je kazao da su ovaj dokument, naslijeđen od njegovog djeda, u plastičnom okviru sa izlizanim ivicama, sačuvali iz generacije u generaciju.

"Ovo je dokument iz osmanskog perioda koji pokazuje da je moj dedo Abdulfettah Mansour kupio 60 dunuma zemlje u mjestu Jurishu. Dokument dokazuje da je zemljište kupio Abdulfettah Mansour. Ispod se nalazi i osmanski pečat. Ovo zemljište je u vlasništvu naše porodice od 1906. godine", kazao je ovaj Palestinac.

Ističe da je zahvaljujući ovom dokumentu pokrenuo pravne radnje i da će pokušati svim legalnim načinima odbraniti zemljište. Zabrinut je ipak da bi uprkos ovom dokumentu jevrejski doseljenici mogli da mu uzurpiraju zemljište.

"Izrael ignoriše sve ovo i traži načine da stavi pod kontrolu našu zemlju", rekao je Mansour.

Raid Abu Jamus, predsjednik lokalnog vijeća Jurisha, izjavio je da jevrejski doseljenici na sve načine pokušavaju da zauzmu okolna zemljišta. Dodao je da će, ukoliko se ilegalno naselje ponovo izgradi na tom području, Palestinci biti spriječeni da dođu do svojih polja.

Oko dvije hiljade Palestinaca u Jurishu, koji se nalazi jugoistočno od Nablusa, žive od sadnje masline, badema i žitarica na svojoj zemlji od 8.000 dunuma. Prije posljednjeg pokušaja jevrejskih doseljenika, izgrađeno je naselje Migdalim na brdu u blizini Jurisha.

Grad Jurish je ostao bez 200 dunuma zemlje kada je osnovano ilegalno jevrejsko naselje u kojem živi oko 500 doseljenika.

Ilegalna naselja jevrejskih doseljenika

Širom okupirane Zapadne obale postalo je skoro uobičajeno da se grupe fanatičnih jevrejskih doseljenika okupljaju i postavljaju ilegalna naselja sa montažnim kućama i karavanima na palestinskoj zemlji.

Izraelska administracija ponekad jednostavno ignoriše takva ilegalna naselja, a nekada odlučuje da budu uklonjena. Iako su neka nelegalna naselja evakuisana, stambeni objekti još nisu uklonjeni. Izraelska vlada je prošle sedmice objavila da je definisala pravni status za devet ilegalnih naselja širom Zapadne obale.

Prema podacima izraelske organizacije za ljudska prava B'tselem, širom Zapadne obale postoji 131 ilegalno jevrejsko naselje kojima je izraelska vlada jednostrano dodijelila službeni status. Pored toga, u regionu postoji još 110 ilegalnih jevrejskih naselja.

Na okupiranoj Zapadnoj obali živi oko 413.000 jevrejskih doseljenika. B'tselem navodi da su takva naselja najvažniji faktor koji oblikuje život na Zapadnoj obali i da se izgradnjom naselja na tom području krše ljudska prava Palestinaca.

Podrška ilegalnim jevrejskim naseljima

Ekstremno desničarski koalicioni partneri Netanyahua, koji se vratio na vlast na posljednjim izborima, poznati su po snažnoj podršci izgradnji ilegalnih jevrejskih naselja, što izaziva dodatnu zabrinutost među Palestincima.

Prema koalicionom sporazumu, predviđeno je da lider Partije vjerskog cionizma i ministar finansija Bezalel Smotrich, ima važnu ulogu u Upravi za civilne poslove pri izraelskoj vojsci te u Koordinacijskoj upravi za aktivnosti na palestinskim teritorijama (COGAT), a samim tim i značajan utjecaj oko pitanja izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Smotrich, koji je poznat po rasističkim i diskriminatornim postupcima i retorici protiv Palestinaca, smatra da Jevreji imaju istorijska prava na Zapadnoj obali i protivi se nezavisnoj državi Palestini.

Yitzhak Ilan, bivši zamjenik šefa izraelske unutrašnje obavještajne agencije Shin-Bet, izjavio je da je Smotrich prođen i ispitan zbog sumnje da je digao u zrak autoput sa 700 litara benzina 2005. godine, nakon odluke Izraela da se povuče iz Pojasa Gaze.

Smotrich je pušten bez osude nakon tri sedmice u pritvoru, negirajući optužbe. Izraelska administracija okupirala je istočni dio Al-Qudsa/Jerusalema i Zapadnu obalu nakon Šestodnevnog rata 1967. godine.

Prema međunarodnom pravu, Izrael je okupator tih područja.

Palestina je bila u sklopu Osmanskog carstva više od 400 godina, odnosno od 1516. sve do 1917. godine.

TRT Balkan / agencije