Egipat: Sastanak Blinken - Shukri, fokus na "palestinskom pitanju"      Foto: Reuters

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Shukri izjavio je da se njegova zemlja oslanja na saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi osigurali stabilnost na Bliskom istoku.

Šef egipatske diplomacije Shukri primio je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Kairu, a dvojica diplomata su razgovarala o bilateralnim i regionalnim temama sa fokusom na palestinsko pitanje.

Shukri je na press konferenciji nakon sastanka istakao kako današnji razgovor i njegove teme odražavaju bliskost strateških interesa dvije zemlje.

“Razgovarali smo o načinima kako postići pravedno rješenje i osigurati mir u palestinskom pitanju“, rekao je Shukri.

Egipatski ministar također je naveo da je s američkim kolegom Blinkenom razgovarao i o pitanju brane Hedasi i važnosti zaštite prava triju zemalja, odnosno Egipta, Sudana i Etiopije.

I američki državni sekretar Blinken je rekao da je američko-egipatsko partnerstvo važno za regiju te da su obje zemlje odlučne razvijati odnose.

“Egipat je odigrao važnu ulogu u smanjenju nasilja i napetosti između palestinskog naroda i Izraela. Egipat je radio i nastavlja raditi na izgradnji mira, sigurnosti i prosperiteta u regiji“, kazao je Blinken.

Šef State Departmenta Blinken se također dotaknuo Libije i pitanja brane Hedasi, navodeći da Egipat ima važnu ulogu u rješenju libijske krize te da podržavaju rješenje oko pitanja brane Hedasi oko kojeg su se složile sve strane.

El-Sisi i Blinken u Kairu razgovarali o izraelsko-palestinskim tenzijama

Tokom dana američkog državnog sekretara je primio i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi. Jedna od glavnih tema njihovog razgovora bilo je smanjenje tenzija između Izraela i Palestine.

Sisi je Blinkena primio u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya, a iz njegovog ureda saopćeno je da je na sastanku razgovarano o nizu političkih i sigurnosnih tema na bilateralnom i regionalnom nivou.

Sisi je rekao da nedavni razvoj događaja u vezi s palestinskim pitanjem pokazuje važnost pokretanja političkog procesa kako bi se osigurao mir i spriječile jednostrane prakse. Egipatski predsjednik istakao je kako je njegova zemlja odlučna u svom stavu prema pravednom i sveobuhvatnom rješenju koje štiti prava palestinskog naroda.

Osvrćući se na pitanje brane Hedasi, Sisi je rekao da se stav njegove zemlje o nužnosti postizanja pravnog sporazuma o punjenju brane i njenom stavljanju u funkciju nije promijenio. Sisi je naveo da bi dotično rješenje trebalo zaštititi vodu i razvojna prava svih strana, uključujući Egipat, Sudan i Etiopiju te je ukazao i na važnost uloge SAD-a za taj proces.

Pozdravivši Blinkenov dolazak u Egipt, Sisi je izrazio želju za povećanjem dosadašnje koordinacije o političkim, sigurnosnim i regionalnim pitanjima te bilateralnim odnosima.

S druge strane, američki državni sekretar Blinken izjavio je da se u okviru strateških odnosa dviju prijateljskih zemalja Washington oslanja na intenzivnu koordinaciju s Egiptom kako bi osigurao stabilnost, održao mir i kontrolirao situaciju između Palestine i Izraela.

TRT Balkan / agencije