U nekoliko oblasti u glavnom gradu odjekivale su eksplozije, čuli su se avioni, a nije bilo izvještaja o povrijeđenima.     Foto: AA

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi pozvao je na sveobuhvatni prekid vatre u Sudanu.

U saopštenju kabineta egipatskog predsjednika navodi se da se el-Sisi obratio Vijeću za mir i sigurnost Afričke unije (AUPSC).

U svom govoru posebno je naglasio značaj rješavanje trenutne krize u Sudanu.

"Izuzetno je važno djelovati u bliskoj koordinaciji sa susjednim zemljama koje su najviše pogođene ovom krizom i žele da ona bude okončana što je prije moguće", rekao je el-Sisi.

U glavnom gradu Sudana Khartoumu, u subotu su ponovo izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) uprkos sporazumu o prekidu vatre.

Sedmodnevni prekid vatre stupio je na snagu između rivala 22. maja nakon razgovora sukobljenih strana u Saudijskoj Arabiji.

U petak su Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države objavile da svjedoče poboljšanju primjene prekida vatre.

Međutim, svjedoci su ispričali da su u subotu izbile žestoke borbe između vojske i boraca RSF-a u Muqrinu, zapadno od Khartouma. Naselje Muqrin nalazi se u blizini dva glavna mosta koji povezuju Khartoum sa Omdurmanom.

U nekoliko oblasti u glavnom gradu odjekivale su eksplozije, čuli su se avioni, a nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Najmanje 863 civila su ubijena u Sudanu, a hiljade su ranjene u borbama između sudanske vojske i RSF-a od 15. aprila.

Nakon prvih razgovora u Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021., kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

TRT Balkan / agencije