Prolazeći kroz dvorište Al-Akse, fanatični Jevreji su pokušali da isprovociraju Palestince koji su bili unutar džamije.     Foto: Reuters

Fanatični jevrejski doseljenici ušli su u dvorište džamije Al-Aksa pod zaštitom izraelske policije.

U saopštenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa / Jerusalema navodi se da su desetine fanatičnih jevrejskih doseljenika pod zaštitom izraelskih snaga upale u kompleks Al-Akse.

Kako se navodi, jevrejski doseljenici su od ranih jutarnjih sati ulazili u dvorište džamije Al-Aksa kroz kapiju Al-Magaribe, a izraelske snage su uklonile muslimane koji su bili u džamiji povodom mjeseca ramazana.

Prolazeći kroz dvorište Al-Akse, fanatični Jevreji su pokušali da isprovociraju Palestince koji su bili unutar džamije.

Fanatični jevrejski doseljenici često vrše upade u kompleks al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije