IAEA kaže da će provesti “dalja istraživanja“ kako bi se utvrdile okolnosti uklanjanja uranija s lokacije.         Foto:: Reuters

Inspektori UN-ovog nuklearnog nadzornog organa otkrili su da je blizu 2,5 tone prirodnog uranija nestalo s libijske lokacije koja nije pod kontrolom vlade, kako je taj nadzorni organ rekao državama članicama u saopštenju.

Nalaz je rezultat inspekcije koja je prvobitno planirana za prošlu godinu, koja je “morala biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji“, a konačno je obavljena u utorak, navodi se u povjerljivoj izjavi šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grossija.

Inspektori IAEA-e “utvrdili su da 10 rezervoara koje sadrže otprilike 2,5 tone prirodnog uranija u obliku UOC-a (koncentrata rude uranija) o kojima je Libija prethodno obavijestila, uskladištenim na toj lokaciji nije bilo prisutno na lokaciji“, kaže se u izjavi na jednoj stranici.

Agencija će provesti “dalje aktivnosti“ na utvrđivanju okolnosti pod kojima je uranij sklonjen s lokacije, koju nije imenovala, kao i gdje se sada nalazi, dodaje se u saopštenju.

“Zabrinutost za nuklearnu sigurnost“ “Gubitak znanja o trenutnoj lokaciji nuklearnog materijala može predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu sigurnost“, navodi se, dodajući da je za dolazak do lokacije potrebna “kompleksna logistika“.

Godine 2003. Libija se pod tadašnjim vođom Moamerom Gadafijem odrekla svog programa nuklearnog oružja.

Dobijene su centrifuge koje mogu obogatiti uranij, kao i informacije o dizajnu nuklearne bombe.

Zemlja bogata naftom i dalje je u nemirima još od 2011. godine, kada je Gadafi svrgnut nakon četiri decenije na vlasti.

Sjevernoafrička zemlja je doživjela pojavu dva rivalska sjedišta moći: jednog na istoku, s kojim je povezan i vojskovođa Khalifa Haftar, a drugo čini Vlada nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, koje ima priznanje UN-a.

TRT Balkan