Iran i Kina potpisali su u utorak 20 sporazuma o saradnji u različitim oblastima.          Foto: Reuters

Iran i Kina potpisali su u utorak 20 sporazuma o saradnji u različitim oblastima tokom trodnevne posjete Pekingu iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, saopštio je njegov ured.

Sporazumi su dio 25-godišnjeg sveobuhvatnog pakta o saradnji između dvije zemlje potpisanog 2021. godine, koji je u fokusu prve državne posjete iranskog predsjednika Kini u posljednjih 20 godina.

U razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Raisi je rekao da je implementacija dugoročnog strateškog pakta ključna za "regionalnu sigurnost", navodi se u saopštenju.

Raisi je Iran i Kinu nazvao "prijateljima u teškim vremenima", potvrđujući posvećenost svoje zemlje proširenju odnosa s Pekingom.

Kineski predsjednik Xi je rekao da će Peking "odlučno održati prijateljstvo i saradnju s Iranom" i "unaprijediti sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Izrazio je spremnost za proširenje saradnje s Iranom u oblastima trgovine, poljoprivrede, industrije i infrastrukture.

Xi je također obećao podršku naporima usmjerenim na oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je zapao u ćorsokak zbog ključnih prepreka i novih tenzija između Irana i Zapada.

Raisi je u ponedjeljak, prije odlaska u Kinu, u članku objavljenom u kineskim državnim novinama, osudio "nepravedne sankcije" i "unilateralizam", navodeći ih kao glavne uzroke krize i nesigurnosti u svijetu.

TRT Balkan / agencije