Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.      Foto: AA

Izraelske snage spriječile su prolazak Palestinaca sa Zapadne obale u Al-Quds (Jerusalem), koji su u džamiji Al-Aksi namjeravali klanjati prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, zajedničku redovnu molitvu muslimana petkom.

Očevici su naveli da su izraelske snage poslale pojačanje na kontrolne punktove i da nisu dozvolile prolazak nekim Palestincima.

Palestinac Abdulaziz al-Asad (60) rekao je da je više puta pokušavao da prođe kroz kontrolni punkt Kalandiya do Al-Qudsa.

Kako je kazao, nakon provjere identiteta, vojnici mu nisu dozvolili da pređe punkt iz "sigurnosnih mjera".

"Ono što se ovdje dešava je ograničavanje kretanja i zabrana bogosluženja. Ovo je činjenica da smo pod okupacijom", izjavio je Asad.

Odlukom donesenom 20. marta, Izrael je uveo starosnu granicu za Palestince da prisustvuju molitvi petkom u Al-Aksi tokom ramazana.

"Ono što se ovdje dešava je ograničavanje kretanja i zabrana bogosluženja. Ovo je činjenica da smo pod okupacijom", izjavio je jedan od vjernika.     Foto: AA

Navedeno je da palestinske žene koje žive na okupiranoj Zapadnoj obali, djeca mlađa od 12 godina i palestinski muškarci stariji od 56 godina mogu bez dozvole doći u Istočni Al-Quds na molitvu petkom u Al-Aksi.

Palestinski muškarci između 45 i 55 godina morali su dobiti posebnu dozvolu da dođu u džamiju Mesdžid ul-Aksa.

Najavljeno je da žene starije od 50 i muškarci stariji od 55 godina, uključujući Palestince koji žive u Pojasu Gaze, mogu posjetiti Al-Quds od nedjelje do četvrtka.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Za izlazak sa okupirane Zapadne obale, Palestinci moraju koristiti jedan od 23 kontrolna punkta duž "zaštitnog" zida.

TRT Balkan / agencije