Ben-Gvir je rano ujutro sa specijalnim zaštitarima i pod zaštitom izraelskih snaga ušao u područje Haram al-Sharif džamije Al-Aksa.      Foto: Reuters

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir u nedjelju je ušao u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Ben-Gvir je rano ujutro sa specijalnim zaštitarima i pod zaštitom izraelskih snaga ušao u područje Haram al-Sharif džamije Al-Aksa.

U video poruci iz dvorišta Al-Akse, izjavio je da je kompleks u vlasništvu Izraela i da prijetnje Hamasa nemaju smisla.

"Mi posjedujemo Jerusalem i svu zemlju Izraela", rekao je Ben-Gvir.

Ovo je drugi put da je Ben-Gvir ušao u kompleks džamije otkako je u decembru prošle godine preuzeo dužnost ministra nacionalne sigurnosti u vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Ben-Gvir je prethodno ušao u džamiju Al-Aksa 3. januara, nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost, čime je postao prvi izraelski ministar na dužnosti koji je ušao u džamiju nakon pet godina.

On ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. Više se puta pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije