Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je veću proizvodnju materijala za nuklearno oružje.     Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetio je Institut za nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji i naredio veću proizvodnju materijala za nuklearno oružje.

U pratnji vojnih i vladinih zvaničnika, Kim je informiran o aktivnostima instituta i proizvodnji nuklearnog oružja, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Isti izvor javlja da je Kim pohvalio institut za njegove napore u jačanju nuklearnih snaga i razvoj Sjeverne Koreje u pouzdanu silu sposobnu nositi se s bilo kojom nuklearnom krizom.

“Kada smo besprijekorno spremni koristiti nuklearno oružje bilo kada i bilo gdje, ono se ne bi koristilo zauvijek, a ako je moćna i nadmoćna nuklearna sila koja nadilazi maštu spremna za ofanzivno držanje, neprijatelj bi nas se bojao i ne bi se usudio provocirati našu državu, suverenitet, sistem i narod“, rekao je Kim.

Sjeverna Koreja je također potvrdila ispaljivanje dvije taktičke balističke rakete zemlja-zemlja tokom vojne vježbe gađanja koja simulira taktički nuklearni napad.

U ponedjeljak je južnokorejska vojska saopćila da je Pjongjang ispalio dvije balističke rakete kratkog dometa iz područja Chunghwa, južno od glavnog sjevernokorejskog grada.

Najnovije lansiranje uslijedilo je dok američke i južnokorejske mornaričke snage izvode kombinirane vježbe koje su počele prošle sedmice i trebale bi završiti sljedeći ponedjeljak.

Američki nosač aviona USS Nimitz na nuklearni pogon i njegova udarna grupa također su stigli u vode južnog odmarališta otoka Jeju kako bi pokazali američku vojnu moć protiv rastućih prijetnji Sjeverne Koreje.

TRT Balkan / agencije