West je radila kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.       Foto: AA

Na dužnost specijalizovanog tužioca u Hagu imenovana je Kimberly West, bivša savezna tužiteljka u SAD-u, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije.

West je treći specijalizovani tužilac pri Specijalnom sudu Kosova u Hagu. Ona je nasledila Jacka Smitha, koji je napustio Specijalizovano tužilaštvo (ST) u novembru 2022. godine kako bi preuzeo dužnost specijalnog istražitelja u Sjedinjenim Državama.

„Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu“, rekla je West, saopšteno je iz Haga.

Kimberly West dolazi u ST iz Advokatske firme Aškroft (Ashcroft) iz Bostona, država Masačusets (Massachusetts), gde je bila partner od 2019. godine radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

Pre dolaska u tu firmu, ona je radila kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

West je takođe bila šef Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu države Masačusets od 2015. do 2019. godine. Na toj dužnosti je vodila tim od više od 120 istražitelja i tužilaca koji su radili na širokom spektru slučajeva finansijskih prevara, javne korupcije, trgovine narkoticima, ilegalnog kockanja i trgovine ljudima, kao i na žalbenim postupcima i na podršci oštećenim licima i svedocima.

U periodu od pet godina, od 2008. do 2013. godine, gospođa West je radila kao tužilac na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu. Takođe je bila deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

West je treći Specijalizovani tužilac nakon Smita, koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine i Davida Schwendimana, koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine.

Alex Whiting, koji je vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaje u toj ulozi dok gospođa West ne preuzme dužnost.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova osnovani su u skladu sa međunarodnim sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova, ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova.

Oni su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Sedište Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova je u Hagu, Holandija. Osoblje je internacionalno, kao i sudije, specijalizovani tužilac i sekretar.

TRT Balkan / agencije