Četvero aktivista bilo je zalijepljeno za asfalt, na što su pojedini vozači i prolaznici reagirali burnije.     Foto: Reuters

U petak ujutro klimatski aktivisti "Posljednje generacije" ponovo su paralizirali centralnu saobraćajnicu u centru Kelna. Njih sedmero saobraćajnicu je blokiralo oko 9:30 u blizini Bachemer Strasse.

Prema navodima policije, četvero aktivista bilo je zalijepljeno za asfalt, na što su pojedini vozači i prolaznici reagirali burnije. Mimo toga, situacija je prolazila mirno.

Nešto kasnije, pomoću jestivog ulja njemački policajci počeli su “odljepljivati” aktiviste s ulice, te su oko 11 sati u tome i uspjeli.

Njemački policajci su, pomoću jestivog ulja, “odljepljivati” aktiviste s ulice.     Foto: Reuters Others

Iako je protest prolazio poprilično mirno, nemila scena zabilježena je oko 10 sati kada je, kako se navodi, ljutiti vozač verbalno napao predstavnika za štampu jer ga je snimao.

Inače, ovo nije prvi put da aktivisti “Posljednje generacije” protestuju na ovaj način. Nedavno su, između ostalog, vodili „kampanje lijepljenja“ na aerodromima, te su organizirali masovne prosvjede protiv površinske eksploatacije ugljena u selu Lützerath u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, navode njemački mediji.

TRT Balkan / agencije