Trump je najavio svoju predsjedničku kandidaturu za izbore 2024. i osuda će podstaći njegove pristalice. / Photo: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Trump potencijalno se suočava s jednom od najtežih bitki u svojoj političkoj karijeri, u slučaju koji se odnosi na finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2016.

Ako Trump bude formalno optužen, on će biti prvi bivši američki predsjednik koji će biti krivično optužen. Za SAD, posljedice bi bile ogromne.

Trump je bio glavni predsjednički kandidat republikanaca 2016. godine u trci protiv Hillary Clinton iz Demokratske stranke.

Saga "Stormy Daniels" koja je dovela do potencijalnih krivičnih prijava protiv Trumpa počela je kada je glumica filmova za odrasle objavila da je imala vanbračnu vezu s njim 2006.

Ali Daniels je pristala na dogovor da će šutjeti i neće dijeliti priču.

Prema tvrdnjama, Trumpov tim sklopio je dogovor s agentima Daniels da plati 130.000 dolara kao “mito“ uoči izbora.

Trump je negirao optužbe jer nije mogao rizikovati da izgubi svoje konzervativne glasače uoči predsjedničkih izbora.

Vanbračna veza nije zločin u američkom pravnom sistemu. Ali Trumpov slučaj je bio politička bomba.

Michael Cohen, potpredsjednik organizacije Trump i Trumpov lični advokat, navodno je platio Daniels u oktobru 2016. godine preko lažne kompanije pod nazivom Essential Consultants.

Ali isplate su se vratile da progone Trumpa nakon što je postao američki predsjednik, a njegova organizacija je Cohenu vratila u ratama 2017.

Prema navodima, organizacija Trump je isplatu “mita“ predstavila kao pravne troškove tokom Trumpove predsjedničke kampanje.

Cohen, koji je 2018. priznao krivicu za utaju poreza i kršenje finansiranja kampanje i postao Trumpov neprijatelj, tvrdio je da je izvršio nezakonitu uplatu prema Trumpovom naređenju.

Cohenova izjava stavlja Trumpa u centar ovog nereda. Istraga je zatvorena 2019. godine, a ured njujorškog okružnog tužioca je izgledao kao da gubi interes za Trumpove komplikovane poslove.

Ali dolazak advokata, kojeg navodno finansiraju demokrate i Soros, u ured južnog okruga New Yorka promijenio je igru.

Alvin Bragg, okružni tužilac Manhattana, u završnoj je fazi predstavljanja Trumpovog slučaja velikoj poroti uz pritisak demokrata.

Prošlog četvrtka Trump je na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social objavio da očekuje da će biti uhapšen.

Mogući scenariji

Dok je u toku istraga u vezi s isplatom „mita“, mnogi se pitaju šta će Trump učiniti ukoliko bude morao da se bori protiv slučaja na sudu.

Jedna od mogućih opcija bila bi da tužilaštvo i Trumpov pravni tim riješe slučaj. Ne zna se mnogo o detaljima uslova pod kojima bi obje strane pristale na dogovor.

Drugi scenarij bi bio da će Trump optužiti Cohena, koji traži isplatu, za kršenje privilegije advokata i klijenta, što bi moglo dovesti do odustajanja od slučaja.

Međutim, Cohen je također osuđeni kriminalac čija pozadina slabi njegove izjave protiv Trumpa.

S druge strane, Trump bi mogao uzeti pravo na svoj peti amandman i odbiti odgovarati na pitanja o slučaju kako bi izbjegao inkriminaciju samog sebe.

On se često poziva na svoje 5. pravo u Ustavu SAD-a u vezi sa svojim poslovnim dogovorima.

Druga opcija koja se može vidjeti je Trumpova odluka da se bori na sudu protiv tužbi koje su podignute protiv njega. Čini se da je ovo mogući scenarij u ovom slučaju.

Kako je Trump najavio očekivanje mogućeg hapšenja, odmah je pozvao svoje pristalice da izađu na ulice da ga podrže u ovom slučaju.

Ako se Trumpu ne svidi ishod slučaja, vjerovatno će se žaliti Vrhovnom sudu. Međutim, ako sud odluči da nadzire slučaj, bit će potrebne godine da se riješi.

„NeverTrumpers“ žele da mu se vežu lisice

Za američku javnost, slučaj „Stormy Daniels“ je više politički nego pravni.

Optuženima koji su uhapšeni i optuženi za krivično djelo obično se stavljaju lisice na ruke, ali se mogu napraviti izuzeci.

S obzirom na to da je Trump bivši američki predsjednik, najvjerovatnije bi za njega bio učinjen izuzetak.

Očekuje se da će Trumpov tretman u pritvoru biti drugačiji dok čeka pojavljivanje pred sudom.

Gotovo je sigurno da će Trump nakon suđenja biti pušten na slobodu, a ne završiti iza rešetaka jer će optužnica vjerovatno sadržavati samo optužbe za nenasilna krivična djela.

Na društvenim mrežama već je u toku kampanja protiv Trumpa, gdje korisnici Twittera pozivaju da optuže, uhapse i osude Trumpa.

Voditelj Fox Newsa Jesse Watters istakao je da se višegodišnja želja demokrata gotovo ostvarila.

“Ovo je oduvijek bio fetiš ljevice. Bivši predsjednik s lisicama na rukama paradira pred TV kamerama. Ono što ne shvataju je da pale vatru koju ne mogu kontrolisati. Toliko su uzbuđeni idejom da je Trump zaključan iza rešetaka, da ne razmišljaju”, dodao je.

Trump je najavio svoju predsjedničku kandidaturu za izbore 2024. i osuda će podstaći njegove pristalice.

Vrlo je vjerovatno da će Trump koristiti ovaj slučaj kao oružje u svojoj predsjedničkoj kampanji.

TRT Balkan / agencije