Posljednjih godina Njemačka je doživjela eksponencijalni porast rasističkih i antimuslimanskih napada.      Foto: Ihlas Haber Ajansi

Potpisano neonacističkim pseudonimom "NSU 2.0", pismo je bilo drugo koje je džamija dobila u roku nekoliko mjeseci, od septembra 2022.

Izraz "NSU 2.0" odnosi se na Nacionalsocijalističko podzemlje, neonacističku terorističku organizaciju otkrivenu 2011. koja je odgovorna za ubistva 10 osoba i koja je izvršila bombaške napade na imigrante.

Posljednjih godina Njemačka je doživjela eksponencijalni porast rasističkih i antimuslimanskih napada, podstaknutih propagandom koju šire ekstremno desničarske grupe, koje su kapitalizirale izbjegličku krizu kako bi potaknule antiimigrantsko raspoloženje.

Prema najnovijim dostupnim podacima, tokom 2022. godine u zemlji je bilo najmanje 610 prijavljenih zločina iz mržnje protiv muslimana – uključujući one koji se odnose na zastrašivanje, vandalizam, oštećenje imovine I ranjavanje najmanje 39 muslimana.

Prema zvaničnim podacima, Njemačka ima drugu najveću muslimansku zajednicu u zapadnoj Evropi nakon Francuske, s 5 miliona muslimana koji tamo žive.

TRT Balkan