Sredstva su obećana na jučerašnjoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za podršku ljudima u Turkiye i Siriji u Briselu.    Foto: AA

Novi Zeland je u utorak najavio dodatnu humanitarnu pomoć od četiri miliona novozelandskih dolara (više od 2,4 miliona dolara) za ljude pogođene prošlomjesečnim smrtonosnim zemljotresima u Turkiye i Siriji.

Ministrica vanjskih poslova Novog Zelanda Nanaia Mahuta najavila je najnoviju pomoć, navodeći da je to treća tranša za podršku.

"Žalosni smo što vidimo da su naši prijatelji i partneri u Turkiye, zemlji s kojom imamo dugogodišnje i značajne odnose, pogođeni u takvim razmjerama", rekla je ona.

Dodala je da su oni koji su pogođeni zemljotresima u Siriji već bili izuzetno ranjiva zajednica nakon što su proživjeli 12 godina sukoba.

Uz novi iznos, ukupna pomoć Novog Zelanda za ljude pogođene zemljotresima 6. februara u obje zemlje sada iznosi 8,5 miliona novozelandskih dolara (više od 5,2 miliona dolara).

Sredstva su obećana na jučerašnjoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za podršku ljudima u Turkiye i Siriji u Briselu, čiji su domaćini bili Evropska komisija, Vlada Švedske i turske vlasti.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu, a poginulo je više od 50.000 osoba.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

TRT Balkan / agencije