Rođen u Sarajevu 1991. godine, Soldin je bio francuski državljanin.     Foto: Reuters

Novinar francuske agencije AFP Arman Soldin, koji je rođen u Sarajevu, poginuo je u utorak izvještavajući sa istoka Ukrajine.

“Potreseni smo saznanjem o današnjoj smrti AFP-ovog videonovinara Armana Soldina u istočnoj Ukrajini. Sve naše misli su uz njegovu porodicu i voljene osobe“, naveli su na Twitteru francuske agencije.

Iz AFP-a navode kako je Soldin, koji je bio njihov videokoordinator za Ukrajinu, ubijen u raketnom napadu u blizini Chasiv Yara, potvrdile su njegove kolege iz AFP-a koje su svjedočile incidentu.

Napad se dogodio u predgrađu Chasiv Yara, u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci.

"Njegova smrt užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari prateći sukob u Ukrajini“, rekao je šef agencije AFP Fabrice Fries, povodom smrti Armana Soldina.

Rođen u Sarajevu 1991. godine, Soldin je bio francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015. godine, a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve linije fronta na istoku i jugu.

TRT Balkan / agencije