Grobnicu su otkopali egipatski i britanski istraživači na zapadnoj obali rijeke Nil, gdje se nalaze čuvene Dolina kraljica i Dolina kraljeva, rekao je u subotu Mostafa Waziri, čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.     Foto: Egipatsko ministarstvo antikviteta

Egipatske vlasti objavile su otkriće drevne grobnice u Luksoru stare oko 3.500 godina za koju arheolozi vjeruju da sadrži ostatke kraljevske 18. dinastije.

Grobnicu su otkopali egipatski i britanski istraživači na zapadnoj obali rijeke Nil, gdje se nalaze čuvene Dolina kraljica i Dolina kraljeva, rekao je u subotu Mostafa Waziri, čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.

"Prvi elementi otkriveni u grobnici ukazuju na to da datira iz 18. dinastije faraona Ehnatona i Tutankamona", rekao je Waziri u izjavi.

Piers Litherland sa Univerziteta Cambridge, voditelj britanske istraživačke misije, rekao je da bi grobnica mogla pripadati kraljevskoj ženi ili princezi iz Tutmosidske loze.

Egipatski arheolog Mohsen Kamel rekao je da je unutrašnjost grobnice "u lošem stanju".

Njegovi dijelovi, uključujući natpise, "uništeni su u drevnim poplavama koje su ispunile grobne komore pijeskom i vapnenačkim sedimentom", dodao je Kamel, prema izjavi odbora za starine.

Fethi Yasin, voditelj egipatskog tima, rekao je da će tim nastaviti s arheološkim dokumentiranjem iskopavanja i cijelog groblja, što će pomoći da se dobije jasnija slika arhitektonskog planiranja i umjetničkih elemenata groblja.

Oživljavanje turizma

Egipat je posljednjih godina otkrio nekoliko velikih arheoloških otkrića, ponajviše u nekropoli Saqqara južno od glavnog grada Kaira.

Kritičari kažu da je nalet iskopavanja dao prednost nalazima koji privlače pažnju medija u odnosu na teška akademska istraživanja.

Ali, otkrića su bila ključna komponenta pokušaja Egipta da oživi svoju vitalnu turističku industriju, čija je kruna dugo odgađana inauguracija Velikog egipatskog muzeja u podnožju piramida.

Sektor turizma jedan je od glavnih izvora strane valute u zemlji, koji se u velikoj mjeri oslanja na drevna blaga zemlje.

Egipatska turistička industrija čini 10 posto BDP-a i oko dva miliona radnih mjesta, prema službenim podacima, ali je pogođena političkim nemirima i pandemijom COVID-a.

Također je kritično pogodio sukob u Ukrajini nakon što je ta sjevernoafrička zemlja izgubila svoja dva najveća tržišta, Rusiju i Ukrajinu, tokom prvih nekoliko mjeseci rata.

TRT World