Palestinski tim koji je osam dana proveo u provinciji Malatya, sastojao se od osoblja Civilne zaštite stručnog za potragu i spašavanje, zdravstvenog osoblja i stručnjaka za psihološku podršku.     Foto: AA

Tim spasilaca od 35 osoba iz Palestine boravio je u Turkiye kako bi pomogao u akcijama potrage u spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara ove godine pogodili južne turske provincije.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izjavio je da je doprinos koji su dali palestinski spasioci u akcijama spašavanja u Malatyi iskazivanje zahvalnosti za sve ono što je Turkiye dosad učinila za Palestinu.

Istakao je da su pripadnici palestinskog tima za hitne intervencije i spašavanje, koji su osam dana pomagali u akcijama spašavanja, dali značajan doprinos na terenu zajedno sa drugim spasilačkim ekipama.

Uvijek spremni pomoći braći u Turkiye

Al-Maliki je podsjetio da je palestinski tim 9. februara stigao u područje pogođeno zemljotresom i odmah se stavio na raspolaganje.

Dodao je da, uprkos tome što je Palestina pod okupacijom, uvijek će biti spremni da urade što je potrebno za braću u Turkiye. "Napor i doprinos palestinskog tima da pomogne žrtvama zemljotresa je znak zahvalnosti za sve ono što su Turkiye i turski narod uradili za Palestinu dugi niz godina", rekao je Al-Maliki.

Istakao je da je Turkiye i Siriji potrebna međunarodna podrška u suočavanju s velikom prirodnom katastrofom. Dodao je da je Palestina poslala svoj tim spasilaca kako bi bili dio "međunarodne i humanitarne solidarnosti".

Važno pomoći žrtvama zemljotresa

Al-Maliki je istakao da je za Palestince velika čast što mogu zajedno s drugima pomoći žrtvama zemljotresa u ovim teškim uslovima.

Podsjetio je da je i nekoliko Palestinaca poginulo u zemljotresima u Turkiye. Istakao je da prirodne katastrofe mogu pogoditi svakoga, napominjući da je palestinski tim spasilaca pokušao pomoći svakome, bez obzira na religiju, jezik ili rasu.

"Prisustvo Palestinaca u Turkiye pokazuje da su Palestinci živjeli zajedno sa turskim narodom na tom području. Palestinaca danas ima i u Libanu, Siriji i Jordanu nakon velike katastrofe (Nakbe, op.a.) koju je Palestina doživjela. Ali Palestinaca ima i u Turkiye", kazao je.

Nakba je poznata kao Dan velike katastrofe koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjaju o danu kada će se vratiti u domovinu.

"Nećemo zaboraviti ljubav turskog naroda"

Palestinski tim koji je osam dana proveo u provinciji Malatya, sastojao se od osoblja Civilne zaštite stručnog za potragu i spašavanje, zdravstvenog osoblja i stručnjaka za psihološku podršku.

Vođa palestinskog tima Civilne zaštite Raid Kazmuz istakao je da su u Malatyji učestvovali u akciji traganja i spašavanja zajedno sa turskim timovima. Kako je kazao, nekada su na terenu radili i do 16 sati dnevno kako bi spasili ljude iz ruševina.

"Naša braća u Turkiye najsrdačnije su nas dočekali, posebno zbog toga što dolazimo iz Palestine. Kada su ljudi saznali da dolazimo iz Palestine, govorili su nam da su nam mnogo zahvalni, posebno ako se ima u vidu činjenica da se i sama Palestina suočava sa mnogim problemima.

Ovo je još više povećalo naš entuzijazam i želju da damo sve od sebe da im pomognemo”, rekao je Kazmuz. Vođa tima palestinskog Crvenog polumjeseca Ibrahim Ebu Delu istakao je da ih je u Malatyji dočekalo veliko razaranje i ruševine na sve strane.

Dodao je da nikada nisu vidjeli takvu katastrofu iako su i ranije učestvovali u akcijama spašavanja nakon zemljotresa. "Ljubav koju su naša turska braća pokazali prema palestinskom narodu i prema nama je zaista nešto posebno. To nikada nećemo zaboraviti", ispričao je Ebu Delu.

TRT Balkan / agencije