Porodica Jusufa Nedžmedina iz Francuske u Palestinu putuje pješice

Porodica Jusufa Nedžmedina iz Francuske u Palestinu putuje pješice

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.
Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.           Foto: AA

Jusuf Nedžmedin, porijeklom Palestinac, prije dvadeset godina preselio se u Francusku gdje se oženio s Francuskinjom Matildom i dobio četvero djece.

Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu. Poželjeli su se vratiti u Palestinu, ali su krenuli pješice uz magarca koji nosi teret i dva psa koji ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru.

U Srijedu su prenoćili u Maljevcu kod Velike Kladuše u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza BiH i Hrvatske.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.

"Zimu su preživjeli u jednoj kuću u Cetingradu, ali su i unutra postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav prijevoz do željene destinacije. Do ramazanskog Bajrama planiraju stići u Mađarsku, a u Palestinu za oko dvije godine", kaže Admir Muhić iz Velike Kladuše.

Zahvaljujući dobrim ljudima, prikupio je donacije kako bi ih opremio za nastavak puta.

"Došli su na mjesto gdje planiramo graditi islamski centar, najavili dolazak ramazana. Bili su sa nama u džamiji, mesdžidu i nama je bila čast ugostiti ih. Zahvaljujem mještanima i našoj dijaspori koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za njih. Ponosan sam na nas", kazao je Muhić.

Matilda je snimatelj i novinar i Jusufa je upoznala prilikom snimanja jednog dokumentarca. I danas imaju svoj youtube kanal.

„Kad su se upoznali, osim filma, desila se i ljubav. I sada svakodnevno nešto snima i vjerujem da će to biti putopisi kao oni Evlije Čelebije“, objašnjava Muhić.

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.

TRT Balkan / agencije