Izraelski političar je ovaj potez, kojim je prekršen status quo džamije Al-Aksa, izveo 10. dana mjeseca "tevet" (Asara BeTevet) po hebrejskom kalendaru.        Foto: AA

Iako su izraelski mediji sinoć objavili da je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir odgodio kontroverznu posjetu kompleksu džamije Al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), on je jutros u pratnji policije ipak ušao u Al-Aksu.

Krajnji desničar Ben-Gvir, koji je u ranim jutarnjim satima ušao u Aksu pod zaštitom izraelske policije, prvi je izraelski ministar na dužnosti koji je ušao u ovu džamiju nakon pet godina.

Izraelski političar je ovaj potez, kojim je prekršen status quo džamije Al-Aksa, izveo 10. dana mjeseca "tevet" (Asara BeTevet) po hebrejskom kalendaru.

Palestinska strana je osudila je Ben-Gvirov upad u Al-Aksu nazvavši taj čin "napadom na Al-Aksu" te proglasila izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odgovornim za napetost.

U saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je kako se radi o "provokaciji bez presedana", te kako je to "ozbiljna prijetnja koja će dovesti do eskalacije sukoba, ignorišući zahtjeve da se sukobi zaustave, i utirući put za daljnje racije jevrejskih doseljenika i kršenja protiv džamije Al-Aksa".

"Ministarstvo smatra Netanyahua odgovornim za ovaj otvoreni napad na džamiju Al-Aqsa i nastavit će to na svim nivoima u koordinaciji s bratskom Hašemitskom kraljevinom Jordanom", piše u saopćenju.

Ben-Gvirova ranija najava da će "posjetiti" Aksu naišla je na reakciju i eskalaciju tenzija na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. U više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa.

Bivši izraelski premijer Yair Lapid u ponedjeljak je osudio planiranu posjetu ministra nacionalne sigurnosti Izraela Itamara Ben-Gvira kompleksu džamije Al-Aksa nazvavši je "namjernom provokacijom".

Izraelski predsjednik Isaac Herzog je u novembru prošle godine upozorio u audio snimku koji je procurio u javnost da je "cijeli svijet zabrinut" zbog Ben-Gvirovih ekstremističkih stavova.

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju "Brdo hrama", tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Al-Quds, gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.




TRT Balkan / agencije