Putin je pohvalio Kinu zbog ogromnog skoka u razvoju poslednjih godina, ističući da je to izazvalo interesovanje širom svijeta. Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da se može razgovarati o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu i da je Moskva uvijek otvorena za dijalog.

"Pažljivo smo razmotrili vaše prijedloge za rješavanje akutne krize u Ukrajini... Naravno, imaćemo priliku da razgovaramo o tome", rekao je Putin tokom neformalnog sastanka sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom, koji je u ponedjeljak stigao u službenu posjetu Moskvi.

Izražavajući poštovanje Rusije prema naporima Kine za mirno rješavanje rata između Moskve i Kijeva, Putin je rekao da se Peking ponaša u skladu sa međunarodnim pravom.

"Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava", rekao je Putin.

U februaru je kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo plan od 12 tačaka u kojim se navodi stav Pekinga o političkom rješavanju rata u Ukrajini. U planu se poziva na poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora i rješavanje humanitarne krize.

Navedeni su i očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, olakšavanje izvoza žitarica i zaustavljanje jednostranih sankcija, a naglašeno je da su dijalog i pregovori jedino održivo rješenje za ukrajinsku krizu.

Putin je pohvalio Kinu zbog ogromnog skoka u razvoju poslednjih godina, ističući da je to izazvalo interesovanje širom svijeta.

"Čak vam i malo zavidimo. Kina je stvorila veoma efikasan sistem za razvoj ekonomije i jačanje države. Mnogo je efikasniji nego u mnogim drugim zemljama svijeta, to je očigledna činjenica", rekao je ruski lider.

Xi je zahvalio Putinu na pozitivnom stavu prema Kini u pogledu razvoja i izgradnje zemlje, ističući da Peking pridaje veliki značaj odnosima sa Rusijom, jer oni imaju istorijsku logiku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da se očekuje da će Putin i Xi održati više razgovora u utorak u užem i proširenom formatu.

TRT Balkan / agencije