Mariupolj u regiji Donjeck bio je mjesto nekih od najžešćih borbi na početku sukoba.       Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je doputovao u iznenadnu posjetu gradu Mariupolju u ukrajinskoj oblasti Donjeck, koji je pod ruskom kontrolom od maja prošle godine.

"Šef države je pregledao nekoliko objekata u gradu, a razgovarao je i s lokalnim stanovništvom", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je u Mariupolj odletio helikopterom, navodi se u saopštenju i dodaje da je kasnije vozio automobil u gradu u pratnji potpredsjednika vlade Marata Khusnullina, koji je izvještavao o "napretku radova na izgradnji i restauraciji grada i okoline".

"Naročito je bilo riječi o izgradnji novih stambenih mikropodručja, društvenih i obrazovnih objekata, stambeno-komunalne infrastrukture i zdravstvenih ustanova", navodi se u saopštenju.

Pored toga, Vladimir Putin je održao sastanak na komandnom mjestu specijalne vojne operacije u Rostovu na Donu, dodaju iz Kremlja.

Putinov dolazak u Mariupolj prva je posjeta regijama Donbasa pod ruskom kontrolom od početka rata između Ukrajine i Rusije koji je počeo u februaru prošle godine.

Dan ranije, Putin je otputovao u grad Sevastopolj na Krimu, povodom devete godišnjice aneksije ukrajinskog poluostrva, što je potez koji međunarodna zajednica, uključujući Turkiye i Generalnu skupštinu UN-a, smatra nezakonitim.

TRT Balkan / agencije