Ruska vlada je prodavala 8,9 milijardi rubalja (120,8 miliona dolara) strane valute dnevno kako bi pokrila budžetski deficit koji je naglo porastao zbog nižih prihoda od nafte i plina.         Foto: TRT World

Moskva je dnevno prodavala 8,9 milijardi rubalja deviza (120,8 miliona dolara), kako bi nadoknadila budžetski deficit koji je skočio zbog nižih prihoda od nafte i plina usred sukoba u Ukrajini.

Ruska rublja dosegla je najslabiju vrijednost od kraja aprila, pogođena nižim prilivom deviznih prihoda od izvoza ugljikovodika i kontinuiranim oporavkom uvoza dok kompanije grade nove lance snabdijevanja.

U utorak, u 07:26 GMT, rubalj je bio 0,1 posto slabiji u odnosu na dolar, dosegnuvši 73,9850 tokom sjednice, najnižu tačku od 25. aprila.

Ruska valuta je izgubila 0,3 posto na 79,26 u odnosu na euro i 0,3 posto u odnosu na juan (kineski juan) na 10,83.

Neki ruski izvoznici izuzeti su od obveze prodaje deviznih prihoda za rublje prema međuvladinim sporazumima od 6. februara, a koje su podržavale rublju tokom 2022. usred sukoba u Ukrajini.

"Prema mnogim indirektnim znakovima, vidi se oporavak uvoza zahvaljujući novim lancima opskrbe kroz prijateljske zemlje, stoga je povećana potražnja za stranom valutom kod uvoznika", kažu analitičari Alfa Capitala.

Ruska vlada je prodavala 8,9 milijardi rubalja (120,8 miliona dolara) strane valute dnevno kako bi pokrila budžetski deficit koji je naglo porastao zbog nižih prihoda od nafte i plina.

Očekivanja za slabije prihode od energenata, također su opteretila rusku valutu nakon što je centralna banka u petak snizila prognozu cijene nafte Urals. Banka je spustila svoju planiranu prosječnu cijenu za ostatak godine na 55 dolara po barelu, što je pad od prethodne prognoze od 70 dolara.

Sirova nafta Brent, globalno mjerilo za glavni ruski izvoz, pala je za 0,5 posto na 86,2 dolara po barelu.

Ruski berzovni indeksi bili su niži.

Indeks RTS denominiran u dolarima pao je za 1 posto na 956,2 boda, što je njegov najslabiji rezultat od 6. januara. Ruski indeks MOEX baziran na rubljama pao je za 0,9 posto na 2.243,0 boda.

TRT World