Osim Kadirova, SAD je stavio na crnu listu i njegovu suprugu Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik, preneo je TAS S.

Kao rezultat sankcija, blokiran je pristup bilo kojoj njihovoj imovini koja potpada pod jurisdikciju SAD-a, a osobama iz SAD-a je zabranjeno obavljanje transakcija s njima.

Sjedinjene Američke Države stavile su čečenskog lidera Ramzana Kadirova na listu sankcija, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je stavilo na crnu listu 22 osobe, uključujući četiri finansijera čije bi akcije mogle direktno ili indirektno podržati ratne napore Rusije pomažući joj da izbjegne finansijske sankcije uvedene Rusiji nakon invazije.

Osim Kadirova, SAD je stavio na crnu listu i njegovu suprugu Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik, preneo je TAS S.

Kao dodatak, na listu su stavljeni Fatima Kazujeva i Aminat Ahmadova, jer su "povezane" s Ramzanom Kadirovom.

Kao rezultat sankcija, blokiran je pristup bilo kojoj njihovoj imovini koja potpada pod jurisdikciju SAD-a, a osobama iz SAD-a generalno je zabranjeno obavljanje transakcija s njima.

Pored toga, Ministarstvo finansija je saopštilo da će od 15. oktobra zabraniti američkim osobama pružanje usluga kvantnog računarstva bilo kome u Rusiji. Ovaj korak je preduzet u koordinaciji s Ministarstvom trgovine, koje je uvelo kontrolu izvoza tehnologije u vezi s kvantnim računarstvom.

Ministarstvo trgovine je takođe proširilo sankcije kako bi dodalo stavke korisne za rusku proizvodnju hemijskog i biološkog oružja i potrebne za naprednu proizvodnju u brojnim industrijama.

Stejt department je saopštio da je uveo sankcije za 22 "ruska proxy zvaničnika", pet zbog navodne pomoći u krađi ukrajinskog žita i 17 zbog pomaganja u ruskoj okupaciji Ukrajine. Takođe je uveo nove sankcije ruskoj vojno-obavještajnoj agenciji GRU zbog pomaganja prinudnim deportacijama iz Ukrajine.

Takođe je sankcionisao niz ruskih grupa, uključujući tri koje se bave vojnim svemirskim aktivnostima, 13 u naprednoj tehnologiji koja doprinosi odbrambenoj industrijskoj bazi Rusije i 14 koje se bave sofisticiranom elektronikom.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahteve za komentar.


TRT Balkan