Blinken je obavijestio da su u paketu i municija za borbena vozila pješadije Bradley, mostovi za zaobilaženje oklopnih vozila, municija i oprema za rušenje te druga oprema za održavanje i obuku.     Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je da će Ukrajini biti dodijeljena municija i oprema iz inventara američke vojske u vrijednosti od 400 miliona dolara.

"U skladu s ovlastima predsjednika Joe Bidena, odobravam povlačenje streljiva i opreme u vrijednosti od 400 miliona dolara za Ukrajinu iz američkog inventara po 33. put od augusta 2021", piše u izjavi Blinkena.

Navodeći da ovaj paket pomoći uključuje visokoučinkoviti topnički raketni sistem (HIMARS) i dodatnu municiju za haubice, Blinken je također obavijestio da su u paketu i municija za borbena vozila pješadije Bradley, mostovi za zaobilaženje oklopnih vozila, municija i oprema za rušenje te druga oprema za održavanje i obuku.

U saopćenju Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagon) navodi se da su u paket uključene topničke granate 155 i 105 mm bez navedenog broja, granate Bradley 25 mm kao i mostovi za oklopna vozila bez navođenja broja.

TRT Balkan / agencije