SAD u komunikaciji s kompanijom SpaceX o ukrajinskom pristupu Starlinku

SAD u komunikaciji s kompanijom SpaceX o ukrajinskom pristupu Starlinku

Portparolka Pentagona nije iznijela detalje komunikacije.
Satelitski internetski terminali Starlink bili su ključni za uspjeh Ukrajine na bojnom polju protiv Rusije.    Foto: Reuters

Pentagon je u petak potvrdio da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena bila u komunikaciji sa kompanijom SpaceX Elona Muska oko obezbjeđivanja kontinuiranog pristupa internetu za Ukrajinu.

"Mogu potvrditi da je odjel bio u komunikaciji sa SpaceX-om u vezi sa Starlinkom. Neću sada ulaziti u dalje detalje ovih razgovora", rekla je portparolka Pentagona Sabrina Singh.

Do izjave je došlo nakon što je CNN objavio da je dobio pismo od šefa prodaje SpaceX-a u kojem se upozorava da kompanija više neće moći da plaća račune za usluge Starlinka, koje bi koštale desetine miliona dolara mjesečno.

"Nismo u poziciji da dalje doniramo terminale Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neodređeno vrijeme", navodi se u pismu.

Satelitski internetski terminali Starlink bili su ključni za uspjeh Ukrajine na bojnom polju protiv Rusije, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da brzo komunicira na bojnom polju.

TRT Balkan / agencije