Samit lidera EU-a počeo je u Briselu uz učešće šefova država ili vlada 27 zemalja članica EU-a.      Foto: Reuters

Lideri zemalja Evropske unije (EU) sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o ekonomiji, konkurentnosti industrije, bankarskoj i energetskoj krizi i podršci koju treba pružiti Ukrajini.

Samit lidera EU-a počeo je u Briselu uz učešće šefova država ili vlada 27 zemalja članica EU-a. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres prisustvovat će prvom dijelu samita, kojim će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Lideri će razgovarati o važnim geopolitičkim pitanjima poput rusko-ukrajinskog rata i globalnim problemima kao što su klimatske promjene, a bit će ocijenjena i sigurnost hrane i Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru.

Razgovarat će i o ratu u Ukrajini. Tom dijelu samita video linkom će prisustvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Lideri EU-a će razgovarati i o drugim pitanjima kao što su nastavak podrške EU-a Ukrajini, municiji i oružju.

Bit će riječi i o migracijama. Glavna tema samita bit će ekonomska situacija i konkurentnost Evrope. Lideri će razgovarati o koracima koje treba preduzeti za povećanje konkurentnosti evropske industrije.

TRT Balkan / agencije