Blizu 28 miliona Afganistanaca treba hranu, lijekove i drugu humanitarnu pomoć.     Foto: Reuters

Šef UN-a za humanitarnu pomoć i čelnici dviju velikih međunarodnih humanitarnih organizacija nalaze se u Afganistanu u pokušaju da ponište talibansku zabranu afganistanskim ženama da idu u škole i rade za nacionalne i globalne humanitarne organizacije.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je podsekretar za humanitarna pitanja Martin Griffiths bio u ponedjeljak u glavnom gradu Afganistana zajedno s Jantijem Soeriptom, izvršnim direktorom organizacije Save The Children, Sofijom Sprechmann Sineiro, generalnom sekretarkom Care Internationala i Omarom Abdijem, zamjenikom izvršnog direktora UNICEF-a, UN-ove agencije za djecu.

Dujarric je rekao da je prošlomjesečna zabrana afganistanskim ženama da rade za nevladine organizacije stavila neke programe pomoći na čekanje i "donijela strah da će se ionako strašna humanitarna situacija u Afganistanu još više pogoršati".

Blizu 28 miliona Afganistanaca treba hranu, lijekove i drugu humanitarnu pomoć, što je "povećanje od 350 posto u samo pet godina", prema najnovijem izvještaju objavljenom u ponedjeljak u Pregledu humanitarnih potreba za Afganistan, rekao je Dujarric.

Sukob zbog prava žena

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq rekao je prošlog petka da je delegacija na čelu sa zamjenicom generalnog sekretara UN-a Aminom Mohammed otkrila da su neki talibanski zvaničnici otvoreniji za vraćanje prava ženama, ali da su se drugi jasno protivili.

"Ključna stvar je pomiriti zvaničnike s kojima su se sreli, a koji su bili od veće pomoći s onima koji nisu", rekao je Haq.

Mohamedu, bivšoj ministrici nigerijske vlade i muslimanki koja je najviše pozicionirana žena u UN-u, na putovanju su se pridružili Sima Bahous, izvršna direktorica UN Women, koja promiče rodnu ravnopravnost i prava žena, i pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja Khaled Khiari.

Tim UN-a se sastao s talibanskom administracijom u glavnom gradu Kabulu i južnom gradu Kandaharu, ali UN nije objavio imena nijednog afganistanskog zvaničnika.

Sastanci su bili fokusirani na restriktivne mjere koje je talibanska vlada uvela ženama i djevojčicama otkako su preuzeli vlast u augustu 2021. godine, tokom posljednjih sedmica povlačenja američkih i NATO snaga nakon 20 godina rata.

Očekuje se da će se Griffiths posebno fokusirati na poništavanje decembarske zabrane afganistanskim ženama koje rade za nevladine organizacije.

UN je naglasio da su afganistanske žene ključne za pružanje humanitarne pomoći civilima, od kojih su većina žene i djeca.

TRT Balkan