Pendarovski je bilateralne odnose s Ankarom opisao kao odlične, rekavši da je Turkiye bila jedna od najvećih pristalica nezavisnosti Sjeverne Makedonije.     Foto: AA

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski nagovijestio je dalju vojnu saradnju s Turkiye u narednom periodu, rekavši da "ilegalna ruska invazija na Ukrajinu cijelu stvar čini još hitnijom".

"Vojna saradnja između dvije zemlje počela je prije mnogo godina i mnogi visokorangirani vojnici u vojsci Sjeverne Makedonije obučavani su u turskim vojnim školama", rekao je Pendarovski na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj.

Upitan da li je kupovina vojnih dronova iz Turkiye na dnevnom redu Skoplja, Pendarovski je rekao da je Sjeverna Makedonija u posljednjih godinu i po dana napravila nove aranžmane za kupovinu vojne opreme i naoružanja od te zemlje.

"Ali, naravno, to je osjetljiva stvar i ne bih želio o svemu tome detaljno raspravljati javno", naglasio je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je bilateralne odnose s Ankarom opisao kao odlične, rekavši da je Turkiye bila jedna od najvećih pristalica nezavisnosti Sjeverne Makedonije početkom 1990-ih i da njihova ekonomska saradnja jača iz godine u godinu.

Predsjedavanje OSCE-om veliki izazov za Sjevernu Makedoniju

Sjeverna Makedonija je 1. januara preuzela rotirajuće predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 2023. godine.

Pendarovski je rekao da je termin "predsjedavanje" za njih bio "veliki izazov" jer je Sjeverna Makedonija mala država sa ograničenim resursima.

"Preuzeli smo vodstvo organizacije s 57 zemalja članica, od Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, Rusije, do Centralne Azije, tako da to nije lak zadatak, ali smo dobro pripremljeni. Počeli smo od prvog januara i predsjedavat ćemo tom organizacijom cijelu godinu", istakao je Pendarovski.

Kako je kazao, Sjeverna Makedonija ulaže napore za ublažavanje sukoba u Ukrajini.

"U kontaktu smo s obje strane. Nedavno sam poslao makedonskog ambasadora u Moskvu kako bih čuo drugu stranu, uprkos tome što je nesumnjivo da je ruska invazija potpuno nezakonita i nije dozvoljena nikakvim međunarodnim pravilom ili principom", rekao je Pendarovski.

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i predsjedavajući OSCE-a, posjetio je Ukrajinu prije nekoliko dana i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, dok će makedonski premijer Dimitar Kovačevski također obaviti razgovore u Ukrajini sljedećeg mjeseca.

Legitimne sigurnosne brige Turkiye

Na pitanje da li Sjeverna Makedonija podržava zabrinutost Turkiye u vezi s kandidaturama Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, Pendarovski je rekao da Ankara ima "neke legitimne sigurnosne brige" koje bi trebalo riješiti.

"Sasvim sam uvjeren da će uz pomoć trećih zemalja, s generalnim sekretarom NATO-a, s našim prijateljima, Finska i Švedska što prije završiti proces ratifikacije, uključujući i u turskom parlamentu, jer nema sumnje da su nam, kao savezu potrebne ove dvije demokratske zemlje. One mogu samo pomoći svima nama u ovoj situaciji kada imamo rat na kontinentu nakon toliko decenija", dodao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Smatra da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ulaže velike diplomatske napore da okonča rusko-ukrajinski rat i da je "vjerovatno jedini političar na svijetu koji o krizi razgovara i s Rusijom i s Ukrajinom".

Tenzije između Srbije i Kosova

Govoreći o nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova, Pendarovski je rekao kako ne vjeruje da će takav odnos dvije zemlje prerasti u rat na Balkanu.

"Ne vjerujem da će se takav razvoj odvijati na Zapadnom Balkanu. To je važno za bezbjednost našeg naroda. Naravno, situacija na Kosovu je potpuno pod kontrolom", smatra Pendarovski.

Prema njegovim riječima, najvažnije je na Kosovu očuvati stabilnost i sigurnost za sve ljude koji tamo žive i osigurati poštivanje ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije