Špijunski program nazvan "Predator" koristila je Grčka obavještajna agencija (EYP) tokom prisluškivanja koja su vršena uz znanje grčkog premijera Kiryakosa Mitsotakisa.       Foto: Reuters

Još nekoliko novih imena našlo se na listi prisluškivanih u nedavno otkrivenom špijunskom skandalu, u kojem su brojne javne ličnosti iz političkog, medijskog i poslovnog svijeta prisluškivane pomoću špijunskog softvera.

Špijunski program nazvan "Predator" koristila je Grčka obavještajna agencija (EYP) tokom prisluškivanja koja su vršena uz znanje grčkog premijera Kiryakosa Mitsotakisa, objavio je početkom mjeseca grčki list "Documento".

Prema najnovijim navodima grčkog lista, među prisluškivanim osobama su bivši šef grčke policijske službe Mihalis Karamalakis, tužiteljica grčke obavještajne službe Vasiliki Vlahu, ministar obrazovanja i vjerskih poslova Niki Kerameos i glasnogovornik Vlade Yannis Ikonomu.

Glasnogovornik Vlade Ikonomu odbacio je optužbe i ustvrdio da će ih ispitati pravosuđe.

Grčki mediji napominju da će se nadležno izaslanstvo parlamenta sastati u ponedjeljak kako bi razgovaralo o optužbama u vezi s skandalom prisluškivanja.

U tekstu objavljenom početkom novembra, u kojem se autor poziva na neimenovani izvor, na spisku prisluškivanih navedena su imena 32 osobe iz političkog, medijskog i poslovnog svijeta.

Na listi prisluškivanih, između ostalih, našli su se bivši premijer Antonis Samaras, bivši ministri za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis i Olga Yerovasili, ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, ministar razvoja i investicija Andonis Yeorgiadis, bivši ministar zdravlja Vasilis Kikilias, glavni urednik novina “Kathimerini“ Alexis Papahelas, zamjenik ministra finansija Nikos Hardalis, zamjenik ministra odbrane Christos Staikuras, ministar rada Kostis Hatzidakis, kao i lokalni načelnici i osobe iz opozicije.

U vijesti se tvrdi da su na listi Mishotakisove bliske kolege, kao i potencijalni rivali unutar stranke, te da su neki ljudi prisluškivani na telefonima njihovih supružnika i bliskih prijatelja. Grčki list tvrdi da je Mishotakis u potpunosti odgovoran za skandal.

TRT Balkan / agencije