Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude kako se okupljaju na ulicama Guayaquila i obližnjih mjesta.     Foto: AP

Najmanje jedna osoba je poginula u snažnom zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je u subotu pogodio Ekvador te pričinio materijalnu štetu na kućama i zgradama.

Američki geološki zavod saopštio je da se zemljotres dogodio u priobalnom regionu Guayas, s epicentrom oko 80 kilometara južno od Guayaquila, drugog po veličini grada u Ekvadoru sa miliona stanovnika.

Agencija za upravljanje katastrofama te južnoameričke zemlje saopštila je u gradu Cuenca poginula jedna osoba koja je ostala zarobljena u automobilu ispod ruševina kuće. U Guayaquilu, 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Quita, vlasti su prijavile pukotine na zgradama i kućama, kao i neke urušene zidove.

Naređeno je i zatvaranje tri tunela za vozila. Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude kako se okupljaju na ulicama Guayaquila i obližnjih mjesta.

Prema kompjuterskim simulacijama Američkog geološkog instituta, do 13,5 miliona ljudi moglo je osjetiti subotnji zemljotres.

TRT Balkan / agencije