Stoltenberg je kazao da će uskoro poslati i mobilna skloništa u Turkiye.          Foto: AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će u četvrtak posjetiti Turkiye, razgovarati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i u ime NATO-a uputiti poruku solidarnosti nakon zemljotresa koji su prošle sedmice pogodili južne turske regije.

Stoltenberg je po završetku sastanka ministara odbrane NATO-a, a na upit novinara Anadolije, kazao da su sve članice Saveza izrazile solidarnost i spremnost da pomognu svom savezniku Republici Turkiye.

Ističući kako će NATO intenzivirati svoju pomoć, Stoltenberg je kazao da će uskoro poslati i mobilna skloništa u Turkiye.

“Bit ću sutra u Turkiye kako bih se sastao s predsjednikom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom i izrazio solidarnost i sućut“, rekao je Stoltenberg i dodao da će s turskim čelnicima razgovarati o koordinaciji pomoći NATO-a i saveznika.

Podsjetio je da je jučerašnja sesija sastanka ministara odbrane NATO-a završena minutom šutnje za žrtve zemljotresa u Turkiye.

“Želio bih zahvaliti našim saveznicima na podršci Republici Turkiye. Danas sam završio sastanak ministara odbrane pozivajući sve saveznike da povećaju svoju podršku i stratešku pomoć“, rekao je Stoltenberg.

TRT Balkan / agencije