Stoltenberg je pozvao NATO da obezbijedi dugoročne sigurnosne aranžmane za Ukrajinu.                Foto: Reuters

"NATO je sve zabrinutiji da bi Kina, koja je nedavno predložila mirovni plan od 12 tačaka za okončanje rata u Ukrajini, mogla isporučiti oružje Rusiji", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak.

Govoreći na nordijskom samitu SAMAK-a u Helsinkiju u Finskoj, Stoltenberg je naglasio da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za još rata, jer pokreće nove ofanzive, mobilizira više trupa i dopire do Sjeverne Koreje i Irana kako bi dobio više oružja.

"Također smo sve više zabrinuti da Kina možda planira da pruži smrtonosnu podršku Rusiji", rekao je on, pozivajući NATO da nastavi podržavati Ukrajinu.

On je objasnio da čak i kada se rat završi, NATO "mora prekinuti krug ruske agresije" omogućavajući Ukrajini da odvrati i odbrani se od budućih napada.

Stoltenberg je pozvao NATO da obezbijedi dugoročne sigurnosne aranžmane za Ukrajinu, jer ta zemlja pripada evroatlantskoj porodici.

"Okončanje ovog rata neće biti povratak u normalu u našim odnosima s Rusijom, jer Moskva razbija cijelu arhitekturu kontrole naoružanja", dodao je on.

Prema Stoltenbergovim riječima, zemlje NATO-a moraju se više posvetiti budžetu za odbranu čak i ako rizikuju smanjenje potrošnje na druge politike kako bi očuvale bezbjednost u opasnijem svijetu.

On je pozdravio spremnost turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da nastavi razgovore o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO-u i rekao da će se strane sastati sljedeće sedmice u Briselu.

"Vrijeme je da se proces finalizira i da Švedska i Finska budu punopravne članice našeg saveza", rekao je Stoltenberg.

Komentarišući američke navode da će Kina pružiti smrtonosnu pomoć Rusiji, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je u ponedjeljak rekao:

"Kina je aktivno promovisala mirovne pregovore i političko rješenje krize. SAD nisu u poziciji da upiru prstom u odnos Kine s Rusijom. Ne prihvatamo prisilu ili pritisak SAD-a."

TRT Balkan / agencije