25-godišnja Sylla rođena je u Parizu, a košarku je počela igrati prije 14 godina, na nagovor svojih sestara.      Foto: AA

Francuska košarkašica Salimata Sylla želi igrati na službenim utakmicama s maramom na glavi nakon što je zbog nje dobila zabranu u novembru ove godine.

Pod nadimkom Sila, igračica treće lige Aubervilliersa počela je nositi maramu prije tri godine. 25-godišnja Sylla je rođena u Parizu, a košarku je počela igrati prije 14 godina, na nagovor svojih sestara.

"Moja porodica, moji prijatelji, svi me prihvataju takvu kakva jesam” rekla je Sylla.

8. januara mladoj igračici je zabranjeno učestvovanje na službenim utakmicama. U gradu Escaudain, njen trener joj je došao dvije minute prije početka utakmice i rekao: "Žao mi je, Sali, ali ne možeš igrati s hidžabom".

Zatim je razgovarala sa sucima, a oni su joj rekli da se "svaki dodatak koji pokriva glavu smatra nepogodnim za igru", kako stoji u pravilniku Francuske košarkaške federacije (FFBB).

Osnivanje vlastite lige

Sylla je potom osnovala Žensku ligu "Ball.Her" i rekla: "Želim izgraditi zdrave terene za sve. Ne možemo biti ponižene na terenu niti izvan njega. Ženska liga Ball.Her je ovdje da primi sve djevojke, bez diskriminacije i nejednakosti, kako bismo uživale u košarci koju toliko volimo".

Od 2017. francuska vlada i Međunarodna košarkaška federacija dopuštaju igračicama da nose marame dok igraju, dodala je.

FFBB tek treba odgovoriti na njena pitanja o zabrani. Salimata kaže da želi da se vrati u FFBB ligu s maramom, navodeći da Francuski rukometni savez to dozvoljava.

TRT Balkan