Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu.     Foto: AA

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je od jučer ujutro do jutros oko ostrva registrovano 70 vojnih letjelica i 11 ratnih brodova koji pripadaju Kini.

U saopštenju ministarstva se navodi da je 35 od 70 letjelica prešlo zračnu i pomorsku liniju u Tajvanskom moreuzu te ušlo u vazdušni prostor Tajvana, u njegovu "odbrambenu zonu identifikacije“.

Kineska armija 8. aprila započela je trodnevnu vojnu vježbu u Tajvanskom tjesnacu, kojom Peking želi upozoriti protajvanske snage koje se bore za nezavisnost tog otoka.

Vježbu je započeo kineski ratni brod u Tajvanskom tjesnacu. Riječ je o amfibijskom borbenom brodu sa kojeg je ispaljeno nekoliko granata u području zaljeva Luoyan na obali pokrajine Fujian, oko 50 km sjeverozapadno od otoka Matsu u blizini kopna pod kontrolom Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je osam kineskih brodova i 42 aviona prešlo sredinu Tajvanskog tjesnaca u subotu ujutro.

Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada tome se oštro protivi.

Planirane su i vježbe na sjeveru, jugu i istoku otoka Tajvana. Vježbe su uslijedile nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s predsjedateljem Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u Sjedinjenim Američkim Državama.

TRT Balkan / agencije