Tri mjeseca - od juna do augusta - ove godine bila su najtoplija u Evropi od kada se temperatura bilježi.     Foto: AP Archive

Ako se ništa ne preduzme, toplotni talasi bi mogli dovesti do smrti 90.000 Evropljana svake godine do kraja stoljeća, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu.

"Bez mjera prilagođavanja i pod scenarijem globalnog zagrijavanja 3 stepena Celzija do 2100. godine, 90.000 Evropljana moglo bi umirati godišnje od ekstremne vrućine", navodi se.

"S globalnim zagrijavanjem 1,5 stepeni Celzija, ovo se smanjuje na 30.000 smrtnih slučajeva godišnje."

Zemlje su se obavezale da će zadržati globalno grijanje na 1,5 stepena Celzija iznad predindustrijskog nivoa - cilj koji svijet treba propustiti s obzirom na trenutne trendove emisija.

Blizu 129.000 Evropljana umrlo je od prevelike vrućine u periodu između 1980. i 2020. godine, navodi agencija, pozivajući se na podatke osiguranja.

Ali češći toplotni talasi povezani s klimatskom krizom, starenjem stanovništva i povećanom urbanizacijom učinili su da se ova brojka poveća u narednim godinama, posebno na jugu kontinenta, navodi se u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija je u ponedjeljak objavila da je najmanje 15.000 ljudi umrlo ove godine u Evropi zbog vrućine.

Tri mjeseca - od juna do augusta - bila su najtoplija u Evropi od početka mjerenja, a izuzetno visoka temperatura dovela je do najgore suše kojoj je kontinent svjedočio od srednjeg vijeka.

Izvan vrućine

Osim opasnosti od same vrućine, rekli su iz Evropske agencije za životnu sredinu, klimatska kriza bi također mogla učiniti Evropu sklonijom zaraznim bolestima kao što su malarija i denga groznica, koje se prenose ubodom komaraca.

A morske vode koje se zagrijavaju postaju sve pogodnije za bakterije koje uzrokuju koleru, posebno uz obale Baltičkog mora.

Evropska agencija za životnu sredinu je pozvala na akciju.

"Gotovo sve smrti povezane s visokom temperaturom mogu se spriječiti u evropskom kontekstu", kažu u saopštenju.

„Smanjenje utjecaja toplote na zdravlje zahtijeva primjenu širokog spektra rješenja, uključujući efikasne zdravstvene akcione planove za toplinu, urbano ozelenjavanje, odgovarajući dizajn i izgradnju zgrada te prilagođavanje radnog vremena i uvjeta“, navodi se.


TRT Balkan