Cavusoglu je kazao da Turkiye kao "dugogodišnji i pouzdan partner najmanje razvijenih zemalja daje sve od sebe i ostaje i dalje posvećena".      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u nedjelju je na Konferenciji UN-a o najnerazvijenijim zemljama (LDC5) u katarskoj Dohi naglasio potrebu da se podrži razvoj i napredak ranjivih zemalja.

"Današnji skup u Dohi održava se u vrijeme kada međunarodni sistem prolazi kroz brze transformacije. Najnerazvijenije zemlje su najranjivije u suočavanju s takvim dešavanjima", rekao je Cavusoglu u obraćanju.

Napomenuo je da je "kolektivna odgovornost međunarodne zajednice da podrži razvoj i napredak ranjivih država".

Cavusoglu je kazao da Turkiye kao "dugogodišnji i pouzdan partner najmanje razvijenih zemalja daje sve od sebe i ostaje i dalje posvećena".

"Turkiye je jedna od zemalja koje su najviše posvećene u oblasti razvoja i humanitarne pomoći i doprinosi naporima najnerazvijenijim zemljama u mnogim poljima, uključujući izgradnju kapaciteta“, kazao je.

Katar je domaćin 5. Konferencije UN-a o najmanje razvijenim zemljama koja će trajati od 5. do 9. marta.

Na konferenciji učestvuju šefovi država i vlada, ministri, diplomate, visoki zvaničnici, privrednici, te predstavnici brojnih organizacija, institucija i kompanija.

Konferencija ima za cilj da se razgovara o načinima pomoći najmanje razvijenim zemljama u svijetu te kako bi se pokrenule investicije za unapređenje njihovih ekonomija.

TRT Balkan / agencije