Turkiye je izrazila zabrinutost zbog pokušaja održavanja jednostranih referenduma u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije.     Foto: AA

Turkiye je izrazila zabrinutost zbog pokušaja održavanja jednostranih referenduma u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije.

U vezi s najavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o održavanju referenduma u ukrajinskim regijama pod kontrolom Rusije, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

"Zabrinuti smo zbog pokušaja održavanja jednostranih referenduma u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. Takav nelegitimni svršeni čin međunarodna zajednica neće priznati. Naprotiv, on će zakomplicirati napore za oživljavanje diplomatskog procesa i produbiti nestabilnost", piše u saopćenju.

Istaknuta je podrška Turkiye teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine od nezakonite aneksije Krima 2014. te je naglašeno da je Turkiye spremna dati svaki potreban doprinos rješavanju tekućeg rusko-ukrajinskog rata putem mirnih pregovora na temelju navedenog cilja.

U saopćenju takozvanih narodnih vijeća administracija Donjecka i Luganska u Donbasu navedeno je da će se od 23. do 27. septembra održati referendum za integraciju obje regije u Rusku Federaciju.

Takozvana uprava u regiji Herson u Ukrajini, koja je pod kontrolom ruske vojske, također je najavila da će se od 23. do 27. septembra održati referendum za pripajanje te regije Rusiji, kao i regije Zaporožje.

TRT Balkan / agencije