Glavni sindikat željezničkih radnika pozvao je na povećanje plaća za 400 eura za 50.000 zaposlenika u sektoru.     Foto: Reuters

Oko 50.000 radnika željeznica u Austriji održat će jednodnevni štrajk upozorenja širom zemlje.

Nakon što se strane nisu mogle dogovoriti oko dugogodišnjeg kolektivnog ugovora između željezničara i poslodavaca, sindikati su odlučili da stupe u štrajk širom Austrije.

Shodno tome, nacionalni, regionalni i međunarodni željeznički saobraćaj širom Austrije bit će u ponedjeljak biti obustavljen na jedan dan.

Dok Sindikat VIDA, koji predstavlja zaposlene u pregovorima, traži povećanje plata radnika za 400 eura mjesečno, Austrijska privredna komora, koja je u ime poslodavaca učestvovala na sastanku, smatra da je ovo povećanje visoko i ne pravi kompromis u pogledu povećanja od 200 eura i jednokratnog bonusa od 1.000 eura, što je iznijela na početku pregovora.

Predstavnik Privredne komore Austrije Thomas Scheiber rekao je da je odluka o štrajku "neodgovorna", tvrdeći da je "nerealnim prijedlogom sindikat uzeo za taoce sve zaposlene, radna mjesta i putnike željeznice".

TRT Balkan / agencije